Grad Trebinje
Republika Srpska

Trivić: Stigla nam je čestitka, kreću problemi zbog povećanja minimalca

Stigla nam je prva čestitka, a u najavi imamo još, napisao je na društvenoj mreži “X” Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske uz fotografiju žalbe jedne fabrike iz Srpske zbog posljedica povećanja minimalca.

„Najgore od svega je što se ovo sve dešava u najnerazvijenijim opštinama i što za ova radna mjesta ne postoji zamjena u tim opštinama. Eto i ovo smo predvidjeli“, dodao je Trivić.

U žalbi se navodi da fabrika, čiji naziv je zamagljen, zapošljava 112 radnika, a da im je za normalno funkcionisanje mjesečno  potrebno najmanje 120.000 do 150.000 maraka bez bilo kakve dobiti.

„Pripremajući se za isplatu januarske plate u ovoj godini napravili smo probni mjesečni obračun, koji je pokazao da za kompletan iznos bruto plata odlazi 150.000 maraka. Tu su i troškovi toplog obroka u iznosu od 11.000 maraka. Zakup poslovnog prostora košta 8.000 maraka plus redovni mjesečni troškovi koji iznose 7.000 maraka“, navela je fabrika koja se bavi manjim poslovima obrade, uz zaključak da im je za sve nabrojano potrebno tačno 176.000 maraka.

Otkrivaju da su tokom prošle godine u prosjeku mjesečno ostvarivali prihod od 165.000 maraka, uz podvlačenje da se tome više ne mogu ni nadati.

„Ne može se očekivati jer zbog krize u Njemačkoj naši kupci odbijaju povećanje cijene usluga i već najavljuju smanjenje narudžbi“, ističu iz ove fabrike.

Napominju da su razgovarali i sa drugim firmama koje se bave poslovima obrade i dorade i da su u istim problemima, kao i da je jedino rješenje da se minimalna plata smanji na 750 do 800 maraka.

„Posebno treba imati u vidu da minimalna cijena rada u Federaciji BiH iznosi 619 maraka, te da naši kupci usmjeravaju svoje poslove u taj entitet“, navode na kraju svoje žalbe upućene poslodavcima, sindikatu i Privrednoj komori.

Objavljeni tekst je odmah izazvao polemiku na društvenim mrežama od komentara da je za povećanje minimalaca bila potrebna studija, a ne pretpostavka da „privatnici leže na parama“ do ocjene “kakva je to firma koja tako malo zarađuje”.

Trivić je onda pojasnio o kakvoj je fabrici riječ, tačnije na koji način posluju.

„Šiju, rade ono što umiju. Plaćaju se minute. Dobiju od stranaca materijal i normu, dogovore cijenu minute i toliko ih plate. Ako neće, nose u Indiju gdje za četiri marke dobiju uslugu“, napisao je on, prenosi BL portal.

Kako saznajemo, iz Unije udruženja poslodavaca poslali su na adrese mnogih firmi iz različitih branši u Srpskoj zahtjev da ih do 25. januara informišu o posljedicama povećanja najniže plate po njihovo poslovanje. Najavljuju da će nakon što dobiju konkretne informacije inicirati sastanak sa Vladom Republike Srpske po pitanju ostvarivanja podrške Vlade preduzećima kojima je ugroženo poslovanje nakon povećanja minimalca.

Komentar