Grad Trebinje
Republika Srpska

Turisti se vraćaju u Srpsku

Turisti se rado vraćaju u Srpsku, a to potvrđuje podatak da je u martu ove godine zabilježen veći broj i dolazaka i noćenja na domaćim destinacijama u odnosu na isti mjesec lani, što uliva nadu da će i turizam nakon godine krize stati na noge.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u martu je Srpska zabilježila 16.484 dolazaka, što je za 39 odsto više u odnosu na isti mjesec lani i 47.405 noćenja što je za 22,5 odsto više u odnosu na mart prošle godine. Statistika pokazuje da je najviše bilo domaćih posjetilaca, a potom gostiju iz Srbije i Hrvatske. Kada je riječ o strancima, u prošlom mjesecu ljepote Srpske obilazili su i turisti iz Austrije, Turske, Kine, Saudijske Arabije, Švajcarske i SAD-a. Najviše noćenja zabilježeno je u banjskim centrima, a potom u ostalim turističkim mjestima te na planinama.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović rekla je za “Glas Srpske” da se zahvaljujući svim mjerama nadležnih koje turizam izvlače iz kandži pandemije, a godina koju je obilježila korona bila je prilika da svi upoznamo ljepotu svoje Republike.

– Ako želite da upoznate i volite svijet prvo upoznajte svoju zemlju. Korona nas je natjerala da uživamo u turističkim biserima Srpske. Zahvaljujući turističkim vaučerima prošla godina je ipak prošla iznad očekivanja, što nam daje za pravo da u ovoj očekujemo još bolje rezultate – rekla je Jovanovićeva. Podaci o broju dolazaka i noćenja ulivaju nadu da će svaki mjesec u ovoj godini biti sve bolji.

– Do sada je izdato više od 36.000 vaučera koji se mogu koristiti do kraja juna. Nadamo se da će se ta akcija nastaviti jer to bi omogućilo da i turizam konačno stane na noge – rekla je Jovanovićeva. Naglasila je da Turistička organizacija uveliko radi na promociji Srpske, kako bi pred predstojeće praznike i ljetnju sezonu, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, privukli što više posjetilaca na domaće destinacije.

Dobrim rezultatima nadaju se i na jugu Srpske. Prema podacima iz Turističke organizacije Trebinja u tom gradu rezervisano je više od 50 odsto smještajnih kapaciteta za vaskršnje i prvomajske praznike.

Samostalni stručni saradnik u gradskoj Turističkoj organizaciji Žarko Vico rekao je da očekuju dobru turističku godinu, te podsjetio da je prošla zbog virusa korona bila teška, ali da je na kraju završena sa 42 odsto ostvarenog prometa u odnosu na 2019, što se prema parametrima Svjetske turističke organizacije smatra uspješnom godinom. Kazao je da je u završnoj fazi pregovora velika kampanja koja će biti fokusirana na tržišta BiH, Srbije i Crne Gore.

– Planirano je da se internet kanalima, promocijom preko društvenih mreža, zakupom bilborda u većim gradovima ove tri države, te snimanjem video-spotova dopre do što većeg broja ljudi i da im predočimo da Trebinje ima šta da ponudi i da su dobrodošli – rekao je Vico.

Sajmovi

Nada Jovanović ističe da se turizam u cijelom svijetu postepeno oporavlja o čemu svjedoči podatak da se ponovo organizuju i sajmovi. Kazala je da je prvi veliki sajam planiran 15. maja u Dubaiju, dok će krajem tog mjeseca biti organizovan i sajam u Madridu.