Grad Trebinje
Republika Srpska

Tužilaštvo BiH otvorilo predmet oko izgradnje HE na Drini

Tužilaštvo BiH otvorilo je predmet u slučaju nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH od strane državne Komisije za koncesije, vezanih za spor BiH i Republike Srpske oko izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini.

Radi se o projektu izgradnje tri hidroelektrane kod Foče, vrijednom oko 520 miliona evra, kojeg zajednički namjeravaju graditi Republika Srpska i Srbija, sa većinskim vlasništvom na strani Srbije.

Vrše se provjere

– Otvoren je predmet, koji je u radu, u kojem smo od Suda BiH i Komisije za koncesije, nedavno zatražili određenu dokumentaciju. Vrše se provjere, a o tužilačkoj odluci javnost će biti informirsna – kazali su za “Avaz” u Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo, 2020. godine potpisana je zajednička izjava premijera Republike Srpske i Srbije o izgradnji HE Buk Bijela, Foča i Paunci u okviru sistema “Gornja Drina”, a u maju 2021. položen je i kamen temeljac za izgradnju HE Buk Bijela.

Krajem 2020. godine 24 poslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su zahtjev Ustavnom sudu BiH da riješi spor, jer za ovaj projekat ne postoji saglasnost države BiH.

Ustavni sud BiH je odlučio da Komisija za koncesije BiH donese odluku, ali to ona ni do danas nije uradila. Nakon što Komisija nije donijela odluku, uprkos produžetku roka u kojem to treba uraditi, Ustavni sud BiH o tome je u januaru prošle godine obavijestio Tužilaštvo BiH. U međuvremenu, na terenu traju pripremni radovi za izgradnju HE Buk Bijela, piše Avaz.

(BN) Foto: Srna 

Komentar