Grad Trebinje
Region

U BOLESTI JE NEUSTRAŠIV KAO I U ŽIVOTU: Ispovest doktorke koja leči Amfilohija

ZDRAVLjE mitropolita se poboljšava iz dana u dan. Još je na nižim dozama kiseonika. Imajući u vidu njegove godine, predstoji duži oporavak zbog posledica delovanja virusa na ceo organizam, ali i zbog normalizacije samog respiratornog sistema.

Pričešćuje se i to je za njega posebno okrepljenje i blagodet. Kao pacijent jednako kao i u životu, smeran je, vispren, mudar, poslušan, neustrašiv. Kako sam kaže, jedini pravi strah je od Gospoda. Ni u jednom trenutku nije tražio tretman drugačiji od drugih bolesnika. Naprotiv, svakodnevno se raspituje za zdravlje svih obolelih na odeljenju i moli se za njihovo ozdravljenje.

Ovako o trenutnom zdravstvenom stanju i oporavku mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, za “Novosti”, govori doktorka Jelena Borovinić Bojović, načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore. Od kada je zbog obolevanja od kovida 19 primljen u KC CG, kako kaže, mitropolitovo zdravlje je mnogo bolje. Zato nam sa velikim olakšanjem, prenosi utiske od pre tri nedelje kada je oboleli vladika iz prestonog Cetinja stigao u KC. Od tada su oči i uši celopune crnogorske i srpske javnosti uprte prema lekarima koji svakodnevno brinu i obaveštavaju o njegovom zdravstvenom stanju.

– Te večeri, 6. oktobra, mitropolit Amfilohije, upućen je iz Cetinjske bolnice i primljen na Internu kliniku KC Crne Gore sa upalom pluća uzrokovanom virusom korona – priča nam dr Borovinić Bojović. – Odmah mu je urađen CT grudnog koša, koji je potvrdio obostranu upalu, nakon čega smo obavili dodatne pretrage krvi, pregledali vladiku i započeli terapiju.

Dodatnu odgovornost, kako kaže, ne samo kao lekarima, već i kao verujućim ljudima, predstavljala je vladičina isključiva želja da se leči u Crnoj Gori, jer je te večeri rekao: “Nosiću krst ove pošasti sa narodom. Ne želim da u ovim najtežim trenucima napuštam Crnu Goru”.

– Prvi dani bili su potpuno neizvesni, upala je napredovala, kiseonik je postao neophodan – kaže doktorka. – U jednoj od težih večernjih vizita, vladika me je upitao: “Šta mislite, doktore, koliko će ovo da traje?” U tom trenutku to mi je bilo najteže pitanje, jer sve je i dalje bilo neizvesno. Kratko sam ćutala, a onda sam odgovorila: “Visoko preosvećeni, vi najbolje znate da ovde ništa nije dugo”, a on mi je kazao: “E, da, šta je to u odnosu na večnost?”.

Ceo tim lekara KC Crne Gore danonoćno radi u vanrednim okolnostima polažući ispit humanosti. I sam mitropolit Amfilohije je to naglasio.

Gotovo osam meseci traje borba sa nepoznatom bolešću, iscrpljujuća, neizvesna i teška, u kojoj su nažalost mnogi izgubili živote – priča doktorka. – Već nas stiže umor, pri kraju smo snaga. Radimo 24 časa, ne pitajući za smene, za izdržljivost i zdravlje. Ali, kao što reče veliki Njegoš kojeg i naš mitropolit Amfilohije najčešće citira ovih dana: “U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.” Posao lekara je misionarski i samo ako ga tako prihvatimo i shvatimo, možemo smatrati da smo u istinskoj službi zdravlja.

E, SADA DA GRADIMO!

NIJE mitropolitu promaklo, po doktorkinim rečima, da mu lekari svakog dana dodaju neki novi lek, pa su se dogovorili da zajedničku borbu sa virusom shvate kao uspinjanje na vrh Lovćena. Dok ne dođu do vrha, stalno će nešto dodavati, a kada krenu da silaze prema Njegušima, kada kriza i upala počnu da jenjavaju, tada će početi da isključuju lek po lek.

– Kada je upala bila na vrhuncu, rekla sam mu: “Stigli smo na vrh Lovćena” – kaže dr Borovinić Bojović. – Vladika je, bez obzira na umor i poteškoće opšteg stanja, jasno izgovorio: “E, sada da gradimo”. To je za mene bio prvi sigurniji znak da će uspeti da prevaziđe bolest. Kada je upala počela da se povlači i kada je stigao negativan test na virus korona, znali smo da smo blizu Njeguša.

Povezane vijesti

OMILJENOM pesmom blaženopolivšeg mitropolita Amfilohija “Ječam žela” sveštenici čekaju mitropolita Joanikija (VIDEO)

admin

Mitropolit Joanikijе kraj ćivota Svеtog Pеtra Cеtinjskog: Bogom zaklinjеm svе, da sе očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori

admin

Premijer Crne Gore u Trebinju na promociji knjige o mitropolitu Amfilohiju i episkopu Atanasiju

admin

Trebinje dobilo mural mitropolitu Amfilohiju uoči njegovog rođendana

admin

Oslikan mural mitropolita Amfilohija u Bileći

admin

Joanikije dostojan nasljednik Amfilohija

admin