Grad Trebinje
Hercegovina

U Hercegovini tri vrste otrovnih zmija, seruma ima dovoljno

 U istočnoj Hercegovini postoji 13 vrsta zmija od kojih su otrovne poskok, šarka i šargan, ovog proljeća nije zabilježen nijedan ujed zmije, a u trebinjskom Domu zdravlja kažu da imaju dovoljno seruma protiv zmijskog otrova.

Zamjenik direktora Doma zdravlja Radovan Todorović rekao je Srni da u slučaju ujeda zmije građani odmah treba da se jave Službi hitne medicinske pomoći i da saslušaju savjete i uputstva doktora.

“Ako su u mogućnosti, da što prije dođu do Hitne pomoći ili da sačekaju dolazak ekipe Hitne pomoći. Takođe, potrebno je podvezati mjesto iznad ujeda zmije”, istakao je Todorović.

Biolog Mićo Milošević rekao je Srni da na području Hercegovine postoji 13 vrsta zmija od kojih su samo tri vrste otrovne, a to su poskok, šarka i šargan.

“Poskok je najzastupljeniji, poznat je u narodu da ima cik-cak šare na leđima i kožni izraštaj na nosu ili takozvani rog, oni su najbliži rod zmijama zvečarkama”, naveo je Milošević.

On je dodao da je šargan vrsta zmije koja se nalazi na visokim planinama, da jeste otrovna, ali nije fatalna za čovjeka i ugrožena je vrsta, dok je šarka takođe planinska vrsta zmije.

Milošević je rekaoda su zmije satanizovane u narodu, jer ima nekoliko otrovnica, ali najveći broj vrsta nije opasan i potrebne su u ekološkom lancu ishrane, jer čiste prirodu od pacova, glodara i prema tome su korisne.

“Bitno je reći da zmije nisu agresivne i nikada ne napadaju ljude iz čista mira, već samo iz samoodbrane kad smatraju da su ugrožene, odnosno kad čovjek najčešće nepažnjom ugrozi njihovo stanište”, naglasio je Milošević.

On je istakao da ne treba ugrožavati harmoničan lanac ishrane u prirodi u kome zmije imaju svoju veoma važnu ulogu, te preporučuje ljudima da obrate pažnju prilikom kretanja kroz prirodu.

SRNA

Komentar