Grad Trebinje
Republika Srpska

U moru poskupljenja stiglo još jedno: I za popravak zuba potreban deblji novčanik

Građani Srpske u moru poskupljenja i za stomatološke usluge moraju izdvojiti više novca, a razlozi su poskupljenje repromaterijala i donošenje nove odluke o minimalnim cijenama rada u ovoj branši.

Potvrdio je to predsjednik Komore doktora stomatologije RS Saša Dabić, koji kaže da su cijene stomatoloških usluga porasle za oko deset odsto.

– Komora je ove godine donijela novi cjenovnik minimalnih cijena ispod kojih ne bi smjele biti pružane stomatološke usluge, a ambulantama je ostavljeno individualno da podižu cijene – rekao je Dabić.

Kada je riječ o cijenama stomatološkog materijala, kako kaže, svake godine je sve bolji, ali i skuplji.

– Generalno te visoke cijene repromaterijala su uticale na povećanje cijena usluge – rekao je Dabić.

Koliko će građani morati izdvojiti novca zavisi i od lokalne zajednice u kojoj se nalazi privatna ordinacija.

– Najniža cijena popravke zuba je 30 KM, a najviša 60 KM, dok je Banjaluka grad sa najvišim cijenama – kazao je Dabić.

Poskupljenje usluge popravka zuba, kako kaže, na neki način utiče na to da se kod građana probudi svijest o redovnom odlasku na pregled

– Najbolji su preventivni pregledi, kada mnoge stvari i problemi mogu biti preduhitreni i riješeni, a građani polako uviđaju taj značaj preventive u stomatologiji pa sve češće dolaze – rekao je Dabić.

U stomatološkoj ordinaciji iz Prijedora kažu da su bili primorani da koriguju cijene, jer su morali ispoštovati odluku Komore o minimalnim cijenama ispod kojih se ne može raditi.

– Cijene usluga u odnosu na lani su veće za oko 20 KM – rekli su u ovoj ordinaciji, dodajući da je prosječna cijena popravka zuba sada oko 50 KM. Dodali su da ljudi i dalje ne dolaze redovno na stomatološke preglede u mjeri u kojoj je to potrebno, piše Glas Srpske.

– Pozitivno je ipak to što roditelji drugačije uče djecu i više se trude da ih šalju kod stomatologa na kontrole i popravke nego što je to prije bilo – rekli su u ovoj ordinaciji.

stomatolog zubar stomatologija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Cjenovnik su korigovali i u jednoj banjalučkoj stomatološkoj ordinaciji.

– Nismo dizali sve cijene, nego samo pojedinih usluga i to zbog toga što su nama dobavljači podigli cijene repromaterijala pa smo morali i mi – rekli su u ovoj ordinaciji.

U stomatološkoj ambulanti “Miljanović” iz Ugljevika kažu da su cjenovnik morali formirati prema odluci Komore, gdje je utvrđeno koja je najniža cijena.

– Kod nas je cijena popravke zuba 40 KM. S obzirom na to da smo malo mjesto, ako bi taj iznos išao gore izgubili bismo dosta mušterija – kažu u ovoj ordinaciji dodajući da pacijenti kod njih obično dolaze “pet do 12”.

Fiksni aparatić

Na pitanje da li su fiksni aparatići na neki način postali trend u stomatološkoj ambulanti “Miljanović” dobili smo zanimljiv odgovor.

– To je zaista postala potreba, ali ima i onih koji priželjkuju to da nose, a ne treba im. Omladini se zaista obraduje fiksnom aparatu – rekli su ovoj ordinaciji.

Pratite nas i putem Vibera

Komentar