Grad Trebinje
Obrazovanje i nauka

U ovim zanimanjima je NAJVEĆA ZARADA: Popis fakulteta nakon kojih vam se smiješi DOBRA PLATA

Previđa se da će poslovi u STEM području (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) po pitanju plata rasti dvostruko brže od poslova nevezanih uz STEM područja do 2031. godine.

U nedavnom istraživanju koje je provela Njujork Federal Reserve inženjerske diplome zauzele su ukupno devet od 16 mjesta najboljih fakultetskih smjerova po pitanju zarade.

Studenti koji završe računarsko inženjerstvo na vrhu su ljestvice. Oni uspiju dobiti najviše plate, a prosječna godišnja plata iznosi 73.275 evra. Nakon njih slijede smjerovi hemijsko inženjerstvo i računarska nauka. Oni koji završe te fakultete u SAD godišnje zarade oko 68.695 evra, piše CNBC.

Očekuje se da će se takav trend nastaviti i dalje. Previđa se da će poslovi u STEM području (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) po pitanju plata rasti dvostruko brže od poslova nevezanih uz STEM područja do 2031. godine.

Tehničko znanje, matematičke vještine i sposobnosti rješavanja problema potrebni u inženjerstvu jednako su vrijedni u brojnim industrijama. Zbog toga su u ovoj profesiji u prosjeku više plate u poređenju s drugim zanimanjima. Inženjeri također najviše profitiraju na stečenim godinama iskustva, tačnije za njih su više plaćeni.

Prema podacima prikupljenim u istraživanju, inženjeri u dobi od 35 do 45 godinu u prosjeku zarađuju godišnje šestocifrene iznose, prenosi Poslovni.hr.

Podaci za ovu studiju sastavljeni su iz podataka popisa stanovništva u SAD iz 2022. (to su najnovijih dostupni podaci).

Nasuprot odlično plaćenim inženjerima, najslabije plaćeni smjerovi uglavnom su oni iz umjetnosti ili obrazovanja. Oni koji završe rani i predškolski odgoj u SAD imaju najnižu platu na sredini karijere, svega 7.332 evra više nego na početku karijere.

Komentar