Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

U Srebrenici potpisan koalicioni sporazum između SNSD-a i bošnjačkog bloka

Zadovoljstvo mi je što smo došli do dogovora i pokazali da smo odgovorni i da se mi ovdje možemo dogovoriti, ukoliko nema negativnih uticaja sa strane, naveo je Grujičić

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić i predsjednik lokalnog SNSD-a Radomir Pavlović potpisali su juče koalicioni sporazum s predstavnicima SDA, SBiH i DF-a o saradnji, formiranju skupštinske većine i konstituisanju Skupštine Općine nakon ponovljenih izbora u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon potpisivanja sporazuma akteri su izjavili da će sutra biti održana sjednica i obavljeno konstituisanje Skupštine Opštine poslije dva neuspješna pokušaja te da će zakazati termin održavanja redovne sjednice lokalnog parlamenta, da bi se izvršile kadrovske promjene u skladu sa ovim sporazumom.

Ekonomska saradnja

Predstavnici ostalih stranaka koje imaju odbornike u Skupštini opštine Srebrenica nisu učestvovali u dogovorima i potpisivanju ovog sporazuma.

Grujičić, koji je na dužnost opštinskog načelnika izabran kao zajednički kandidat, rekao je da će on obaviti razgovor s njihovim predstavnicima i odbornicima i dogovoriti daljnje uslove saradnje i djelovanja u interesu ove sredine.

– Zadovoljstvo mi je što smo došli do dogovora i pokazali da smo odgovorni i da se mi ovdje možemo dogovoriti, ukoliko nema negativnih uticaja sa strane – naveo je Grujičić.

On je naglasio da se sporazum u najvećoj mjeri odnosi na ekonomsku saradnju i da je, bez obzira na zadovoljstvo ili nezadovoljstvo raspodjelom rukovodećih pozicija, u interesu svih ekonomski napredak i stvaranje boljih uslova života, što treba da bude cilj svih političkih partija.

– Kao zajednički kandidat srpskih stranaka, potpisat ću poseban sporazum sa svim srpskim političkim partijama, kako bi sve stranke koje su meni dale podršku bile zastupljene u strukturama javnih ustanova i općinske uprave u Srebrenici – objasnio je Grujičić.

On je ocijenio da je mnogo izgubljeno zbog ponavljanja izbora i kašnjenja u konstituisanju vlasti te da treba ubrzano raditi da se to nadoknadi i realizuju brojni projekti na dobrobit ove zajednice.

Na pitanje šta je s predstavnicima ostalih stranaka, Grujičić je odgovorio da je ovo bio dogovor SNSD-a i bošnjačkog bloka, a da je on razgovarao s predstavnicima partija i da očekuje postizanje dogovora o njihovom učešću u vlasti i međusobno razumijevanje da bi svi bili zadovoljni.

Podjela kadrovskih pozicija

Grujičić kaže da još nije obavljena podjela kadrovskih pozicija u opštini i opštinskim ustanovama, ali da je namjera da to bude “jedan odbornik, jedna pozicija”.

– Cilj je da se deblokira rad i konstituiše Skupština, a na redovnoj sjednici će na dnevnom redu biti imenovanje direktora u opštinskim ustanovama i preduzećima i tada ćemo dogovoriti raspodjelu rukovodećih mjesta – zaključio je Grujičić.

Pavlović je rekao da je potpisan koalicioni sporazum između SNSD-a i bošnjačke inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

On je istakao da je dogovoreno da se sutra održi konstitutivna sjednica i zakaže redovna sjednica na kojoj će se dogovarati o raspodjeli funkcija i rukovodećih mjesta u općinskoj upravi, ustanovama i firmama.

Predstavnik bošnjačkog bloka Zulfo Salihović rekao je da je zadovoljan što je došlo do razumijevanja predstavnika SNSD-a i SDA, čime se prevazilazi kriza i komplikovana situacija u Srebrenici.

AVAZ