Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

U Trebinju i u januaru beru južno voće

Voćnjaci su prepuni južnog voća i ovih zimskih dana u Trebinju, što je i domicilno stanovništvo, a kamoli goste krajnjeg juga Republike Srpske veoma iznenadilo.

Plodovi mandarine i narandže se, kažu Trebinjci, inače održe najduže do novembra, ali su se mogli brati i u decembru, a narandže se ove godine u pojedinim voćnjacima još održavaju.

Najneobičnije je to što se kumkvat, agrumi patuljastih plodova koji nalikuju spoju minijaturnih narandži i limunova, održao sve do januarskih dana i sada je u fazi branja.

Kumkvat, koji rađa dva puta godišnje, uglavnom se uzgaja kao lončarica i u hladnim danima unosi se u zatvoren prostor ili se zaštiti mrežom.

Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih, vrlo mirisnih cvjetova, a kasnije i plodova, popularan je kao ukrasno drvo, ali se uzgaja i u voćnjaku, gdje se, zbog zime i motanja mrežom, zimski rod uglavnom ne održi, što ove godine nije slučaj, pa su kumkvati trenutno u Trebinju u fazi branja.

Jedino što je moglo uništiti i ovo i drugo južno voće su grad i ledena kiša koji su proteklog vikenda na zemlji formirali bijeli pokrivač, a on se do juče ujutro nije bio otopio u pojedinim trebinjskim baštama i voćnjacima.

Vesna Duka/Nezavisne novine