Grad Trebinje
Trebinje

U Trebinju obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom delegacije Grada Trebinja, gradskog odbora SUBNOR-a i Socijalističke partije položile su juče cvijeće na spomenik palim borcima u borbi protiv fašizma 1941-1945. u gradskom parku.

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakao da dolaskom na ovo mjesto u Trebinju, kao i širom RS, BiH i svuda u svijetu obilježava se najvažniji dan u istoriji čovječanstva.

„Posjetom na ovaj spomenik treba da pošaljemo dvije snažne poruke. Da ne blijedi sjećanje na sve borce koji su dali svoje živote za borbu protiv fašističkog terora i za sve nevine žrtve koje su stradale. I treba poslati poruku sadašnjim i budućim generacijama da mir i tolerancija nemaju alternativu. Treba da smo svi zajedno usmjereni kako se sve nedaće, događaji jednog od najvećih terora u istoriji čovječanstva ne bi ponovili i moramo svi zajedno da težimo ka tom cilju, jer mir i tolernacija na ovim prostorima i u svijetu jedino mogu voditi stabilnosti i prosperitetu“, naveo je Bošković.

20210509_100126.jpg (249 KB)

Rajko Ćapin, predsjednik trebinjskog SUBNOR-a je podsjetio da je u partizanskim jedinicama učestvovalo više od 4.500 Trebinjaca, od čega je 819 boraca poginulo širom ratišta ondašnje Jugoslavije, uz 874 žrtve fašističkog terora.

„Sa ovog mjesta danas i svih ovakvih i sličnih mjesta, koja su mjesta opomene, kao u svakoj drugoj prilici i momentu, moramo oštro i nedvosmisleno reagovati i osuditi i najmanji pokušaj pojave klice šovinizma i fašizma koji želi razviti svoj korjen stvarajući i prodobljujući mržnju među ljudima, nedozvoljavajući miran i prosperitetan život, prije svega mladima, koji žele da afirmišu svoje potencijale, grade svoju zemlju RS i BiH poštujući odrednice koje pišu u slovu Dejtonskog sporazuma. U ime svega onoga tragičnog i lijepog što se dešavalo u proteklom vremenu i onoga što treba da se desi, što moramo obezbijediti novim generacijama, šaljemo univerzalnu poruku antifašizam i borba za humani i pravedan svijet nemaju alternativu“, rekao je Ćapin.

20210509_100212.jpg (262 KB)

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u gradskom parku, prisustvovali su danas potomci palih boraca NOR-a i fašističkog terora i predstavnici društveno-političkog života našeg grada.

20210509_100925.jpg (278 KB)

Radio Trebinje