Grad Trebinje
Trebinje

U Trebinju obilježen Svjetski dan osoba sa autizmom

Progresija autizma – razvojnog poremećaja mozga, čije su glavne karakteristike slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, sa ograničenim i ponavljajućim obrascima ponašanja, bilježi se i u našem gradu, potvrdila je za Radio Trebinje Irina Savović, socijalni radnik, član Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nama je zajedničko“ Trebinje i pripadajućeg Servis centra, povodom 2. aprila, Svjetskog dana osoba sa autizmom.

„Nezahvalno je i ne možemo govoriti o tačnom broju djece i omladine sa oboljenjima iz autističkog spektra u našem gradu, ali sa sigurnošću možemo govoriti o njihovom porastu i u našoj lokalnoj zajednici, kao i širom svijeta“, navodi Savović.

I pored pandemije, djeci i omladini sa autizmom, kao i ostalim članovima, u Udruženju „Sunce nama je zajedničko“ omogućene su brojne usluge, a dežurni tim svakodnevno je dostupan.

„Svim našim članovima nudimo usluge dnevnog zbrinjavanja, individualne i grupne tretmane, različite radionice, kako za članove, tako i za njihove roditelje, braću, sestre. Obezbijeđen je i savjetodavni rad sa članovima i njihovim porodicama, pri čemu se prilagođavamo individualnim potrebama svakog korisnika. Zbog pandemije radimo u donekle izmijenjenim okolnostima, ali se dežurni tim Udruženja i Servis centra trudi da budemo konstantno dostupni svim našim članovima, kako za psihološku podršku, tako i za prigodne zadatke koje članovima naš stručni tim stalno šalje – da bi im upotpunili dane i kako se ne bi izgubio kontinuitet u radu“, navodi psiholog Branka Školo, član Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ i Servis centra.

IMG-0d8fc19bbba67584e66a445bc5de6308-V.jpg (177 KB)

Puštanjem plavih balona sa Crkvine i njihovim postavljanjem na različite objekte u centru grada, danas je u Trebinju simbolično obilježen 2. april, Svjetski dan osoba sa autizmom, u cilju jačanja svijesti javnosti na podršku različitosti.

„Ove aktivnosti našeg Udruženja i Servis centra preduzete su u cilju podizanja svijesti javnosti o potrebama osoba sa autizmom i njihovih porodica. Cilj je da ukažemo i na sve izazove sa kojima se oni u svakodnevnom životu susreću, jer možemo slobodno reći da je autizam priča koja počinje kada riječi prestanu. Veliki broj naših članova i njihovih porodica danas su svojom kreativnošću iskazali podršku osobama sa autizmom tako da smo od njihovih fotografija, crteža plavih srca i lijepih poruka napravili mini video-izložbu, koju smo postavili na fejsbuk stranici našeg udruženja“, precizira Savović.

Ona je zahvalila svim građanima Trebinja širokog srca koji su danas dozvolili da se na njihove objekte postave plavi baloni, kao i članovima Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ i njihovim porodicama na uloženom trudu i podršci.

Međunarodni dan osoba sa autizmom obilježen je i u Gacku, simboličnim puštanjem plavih balona u 5 do 12 časova sa Trga Save Vladislavića, a potom i akcijom čišćenja prirode i izletišta u okolini Gacka.

„Autizam je u neraskidivoj vezi sa čistoćom uma. Pojedinac mora imati čist um, čisto srce, a svako „čišćenje“ je poželjan i dugotrajan proces. Onda, hajde prvo da krenemo od čišćenja, neka nam to bude prvi korak. Briga o prirodi je povezana u borbi protiv stereotipa i predrasuda“, navodi jedan od inicijatora akcije Jelena Jovović.

Radio Trebinje