Grad Trebinje
Trebinje

U Trebinju održan marš “Besmrtnog puka” (Foto)

U Trebinju je večeras, povodom 9. maja – Dana pobjede, održan marš “Besmrtnog puka” u kom je učestvovalo nekoliko desetina građana, članova trebinjskog odbora Socijalističke partije Republike Srpske, predstavnika Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), te predstavnici ruske Ambasade u Bosni i Hercegovini i članovi organizacije “Noćni vukovi”.

Učesnici marša,  okupili su se ispred spomenika hercegovačkom ustaniku Luki Vukaloviću, na obali Trebišnjice, nakon čega su položili cvijeće na sve spomenike oslobodilačkih ratova.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a, Rajko Ćapin je kazao da je ovo dan pobjede nad fašizmom, dan kada je partizanska NOV, zajedno sa saveznicima, prije svega slavnom Crvenom armijom, stala za vrat fašističkoj nemani i uz nadljudske napore i  ogromne žrtve pobjedila zlotvore, nacističkog okupatora, koji je prouzrokovao rat neslućenih razmjera, u kome je živote izgubilo preko pedeset miliona ljudi  u svijetu i preko milion ljudi na prostoru bivše Jugoslavije.

Puk 4.jpg (550 KB)

“Nadam se da će današnje generacije i generacije koje dolaze, odbaciti nazadne i nakaradne, otvorene pozive na govor mržnje, netrpeljivosti i netolerancije, bilo koje započinjanje sukoba, koji se sve češće poturaju iz regiona, potpirivani od strane raznoraznih evropskih emisara i ‘pomiritelja’”, kazao je Ćapin.

On je podsjetio da je u partizanskim jedinicama NOV-a učestvovalo preko 4.500 Trebinjaca, koji su se borili na ratištima širom bivše Jugoslavije a njih 819 je ugradilo živote u temelje bivše zemlje dok su 874 naša građanina stradala kao žrtve nacističkog terora na najgnusniji način.

Puk 9.jpg (399 KB)

Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakao da je obilježavanja današnjeg dana, sjećanje na sve stradale, žrtve nacističkog terora ali i svojevrsna opomena da moramo biti oprezni i svjesni da se na svakom koraku nalaze nove opasnosti i izazovi koji vrebaju da naruše mir i stabilnost u cijelom svijetu.

“Svi moramo da se potrudimo da na svakom koraku promovišemo mir i toleranciju. Potrebno je da nove generacije upoznajemo sa nepobitnim istorijskim činjenicama i da pošaljemo poruku da jedino kontinuitet mira može donijeti razvoju i napretku. Deveti maj se obilježava i kao Dan Evrope i upravo Evropa treba da podrazumjeva vrijednosti, mir, demokratiju, stabilnost i međusobno poštovanje. Neka kultura sjećanja bude opomena da se nikada ne dogode greške iz prošlosti”, objasnio je Bošković.

 Ispred Ambasade Rusije,  obratio se savjetnik Andrej Morozov, koji je rekao da je današnji dan zajednički praznik, dan kada je svijet oslobođen od najvećeg zla.

Puk 11.jpg (364 KB)

“Danas odajemo priznanje onima koji su dali svoj život za slom neprijatelja. Ne smijemo zaboraviti one  čiji je životni put prekinut Drugim svjetskim ratom. Dužni smo da prenesemo svima istinu šta se tada desilo i zašto ne smijemo da dopustimo obnavljanje nacizma u bilo kojem obliku”, istakao je on.

Puk 5.jpg (486 KB)

Radio Trebinje