Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

U Trebinju počela PRVA MASOVNA VAKCINACIJA PROTIV KORONE, obezbijeđene i doze za revakcinaciju

U sportskoj dvorani u Bregovima u toku je masovna vakcinacija protiv virusa korona naših sugrađana starijih od 65 godina, koji su se prethodnih dana prijavili timovima porodične medicine Doma zdravlja.

U  Trebinje je stiglo 1.500 doza ruske vakcine „Sputnjik V“, a očekuje se da će u dva dana vikenda biti toliko i vakcinisano Trebinjaca treće životne dobi.

Epidemiolog u Domu zdravlja dr Jelena Durić kaže da je prva masovna vakcinacija na neki način i istorijski dan za naš grad, te da za sada sve teče bez problema.

vakcinacija-1.JPG (191 KB)

„Osobe koje se budu danas i sutra vakcinisale dobiće i termin revakcinacije. Dobili smo informacije od nadležnih da su i te vakcine već stigle“, kaže Durićeva.

Dodaje da je epidemiološka situacija veoma ozbiljna i da je izuzetno važno da građani poštuju mjere zaštite.

„Veliki je broj oboljelih. Veliki broj osoba koji se javljaju u respiratorne ambulante Doma zdravlja, kao i djece koja se sa respiratornim infekcijama javljaju pedijatrijskim ambulantama“, upozorava Durićeva.

vakcinacija-2.JPG (146 KB)

Načelnik službe porodične medicine u Doma zdravlja Trebinje dr Tatjana Bošnjak ističe da je vakcinacija organizovana veoma kvalitetno – zakazivanjem termina preko ambulanti porodične medicine, zbog čega gužvi nema.

Prijavilo se, dodaje, 1.300 naših sugrađana, ali će ih biti vakcinisano više, jer nije planirano niti je moguće da pripremljene doze budu rashodovane.

„Osobe su je javljale svojim porodičnim timovima, sestre su ih registrovale i u roku od dva dana svi su pozvani i dobili termin – na deset minuta. Takođe, svi ljekari i sestre su i danas ovdje – da budu uz svoje pacijente“, kaže dr Bošnjak.

vakcinacija-4.JPG (200 KB)

Bošnjak ističe da su na vakcinisanju angažovani ljekari i sestre više službi Doma zdravlja Trebinje, a zahvalila je i javnoj ustanovi „Trebinjesport“, koja im je ustupila prostor i stavila svoje zaposlene na raspolaganje dok traje imunizacija.