Grad Trebinje
Region

Udio u Telekomu ide u ruke bivšeg Trampovog savjetnika?

Ukoliko je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ispravno navela ime potencijalnog kupca ili savjetnika u prodaji 20% akcija Telekoma Srbija, državni telekomunikacioni operater sarađivaće sa investicionim fondom bogate i zanimljive istorije, a još zanimljiviju biografiju ima njegov osnivač.

Tepić je na mreži X napisala da „Režim u tajnosti sa Cerberus fondom sprema prodaju 20% akcija državnog Telekoma?“. Otvoreno pitanje je šta u ovoj konstrukciji označava „sa“, jer se pomenuti fond u velikoj mjeri bavi kupovinom udjela u firmama, ali ima i konsultantski dio poslovanja pa možda može da bude i savjetnik države u prodaji nekoj trećoj kompaniji.

Ipak, američki mediji kao specijalnost ovog fonda navode upravo kupovinu kompanija koje se nalaze u poslovnim problemima, koje potom restrukturira i prodaje, ostvarujući zaradu za one koji su uložili novac, što je i osnova biznisa ovakvih fondova. I to može da bude dobra vijest za Telekom.

Ukoliko je tačna informacija koju je iznijela Tepić, da se radi na prodaji 20% udela u Telekomu, bio bi to ulazak jednog velikog igrača u kompaniju.

Cerberus ili Kerber (troglavo mitološko biće koje čuva vrata podzemnog sveta) osnovan je 1992. Za sebe navode da su pioniri alternativnog investiranja.

Alternativno investiranje u praksi znači da kompanije koje bave takvom vrstom ulaganja najčešće ne ulažu na klasičan način, u kupovinu akcija na berzi, obveznice ili u novac. Sfera interesovanja ovakvih fondova je „opipljiva“ imovina kao što su objekti, udeli u kompanijama, sirovine, zemljište i dr.

Upravljaju imovinom od 60 milijardi dolara

Kerber ima vrlo diversifikovan pristup. Pored ulaganja u udele kompanija, prisutan je i na tržištu nekretnina, otkupljuje teško naplative dugove, daje pozajmice kompanijama i dr.

Kako navode, upravljaju imovinom vrijednom oko 60 milijardi dolara. Prema izvještajima američkih medija, taj novac u fond ulažu penzijski fondovi, osiguravajuće kuće, fondacije i drugi institucionalni investitori.

Lista kompanija u koje su investirali pokazuje da su prisutni u velikom broju sektora – finansijske usluge, zdravstvo, maloprodaja, proizvodnja i distribucija, telekomunikacije, energetika, transport i druge.

Komentar