Grad Trebinje
Trebinje

Udruženje “Bebe” iz Trebinja deset godina vjetar u leđa parovima u borbi za potomstvo

 Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Bebe” iz Trebinja za deset godina postojanja doprinijeli su da istočna Hercegovina, ali i Republika Srpska budu bogatije 138 beba.

Ovo udruženje je od svog nastanka veliki oslonac i “vjetar u leđa” mnogim bračnim parovima ove regije u borbi za potomstvo, rekla je Srni predsjednik Snežana Misita.

Misita je ispričala Srni da je u desetogodišnjem radu poseban pečat ostavilo iskustvo bračnog para Marije i Budimira Stajića iz Trebinja koji su, poslije četiri bezuspješna pokušaja, prošle godine vantjelesnom oplodnjom u Češkoj dobili blizance.

“Taj par je nakon godina bezuspješne borbe odustao od daljih pokušaja. Gradska uprava im je pomagala u više navrata, ali nije bilo uspjeha. Mi kao udruženje nismo željeli da odustanemo od njih. Tadašnji gradonačelnik Luka Petrović im je na moju molbu odobrio 12.000 KM za vantjelesnu oplodnju u Češkoj, što je za svaku pohvalu i prošle godine u septembru su postali roditelji blizanaca Snežane i Nikole”, ponosno ističe Misita.

Stajići su u znak zahvalnosti kćerki dali ime Snežana po predsjednici Udruženja “Bebe”.

Misita je istakla i primjer bračnog para Mijanović iz Trebinja koji su u dva pokušaja vantjelesne oplodnje dobili dva para blizanaca i imaju pravo na još jednu besplatnu vantjelesnu oplodnju o trošku Republike.

Udruženje je osnovano 2010. godine i u početku su imali četiri bračna para sa problemom steriliteta, a sada okuplja 250 porodica iz istočne Hercegovine sa kojima dijele muku, ali i radost ispunjavanja cilja da se ostvare kao roditelji.

Misita je naglasila da deset godina u Udruženju volonitraju i pomažu porodicama tri aktivna člana ginekolog Lilijen Kovač, klinički psiholog Ljilja Knežević i specijalista endokrinolog Slavica Turanjanin

“One su mnogo učinile za Udruženje”, istakla je Misita, te naglasila da je mnogim parovima lakše da im se požale i potraže savjet, da prenesu međusobna iskustva tako da im psihološka podrška Udruženja mnogo znači.

Za deset godina rada sa bračnim parovima, Misita je rekla da je proživjela sve njihove borbe u pokušajima da se ostvare kao roditelji, razočarenja zbog neuspjelih pokušaja, ali mnogo više je bilo radosti i sreće kad se sve uspješno završi i na svijet dođe novorođenče.

“I danas me izuzetno raduje i ponosna sam kad mi roditelji pošalju slike beba iz porodilišta. U takvim trenucima se zaboravi na svu muku, ostaje čista sreća”, ponosna je Misita.

Misita je napomenula da ovo udruženje veliku podršku u radu ima od Gradske uprave Trebinje koja im je oslonac i bez čije pomoći brojni parovi ne bi mogli da dobiju potomstvo, na čemu im je veoma zahvalna.

“Nikad nam niko nije zatvorio vrata. Gradska uprava nam je na raspolaganju 24 časa dnevno. Nijedan zahtjev po pitanju vantjelesne oplodnje u prethodne četiri godine nije odbijen”, naglasila je Misita.

Ona je istakla da je prošle godine, kada su proslavili rođenje stote bebe u Udruženju, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić darivao sve bebe sa po 100 KM.

Misita je dodala da i sa republičkog nivoa parovi imaju pravo na tri besplatne vantjelesne oplodnje, dok je Gradska uprava Trebinje omogućila parovima jedan besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje, tako da sada imaju mogućnost četiri besplatna pokušaja.

Ona je napomenula da Udruženje odličnu saradnju ima i sa Helikopterskim servisom Republike Srpske koji im je na raspolaganju za njihove potrebe.

Skupština grada Trebinja prepoznala je predan rad Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” i dodijelila im zahvalnicu na svečanoj sjednici povodom Dana oslobođenja Trebinja.

SRNA

Povezane vijesti

Milinković obеćao pomoć Udružеnju “Bеbе”

admin

VIŠE OD 140 DJEČIJIH OSMJEHA Ove godine Udruženje bogatije za 14 beba (Video)

admin

Priznanja Grada Akademiji likovnih umjetnosti, Fakultetu za proizvodnju i menadžment i Udruženju “Bebe”

D D