Grad Trebinje
Republika Srpska

Udruženje gardista: Poginuli gardisti nikada ne smiju biti zaboravljeni

Predstavnici Udruženja gardista 1. Gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) posjetili su u Ribniku roditelje svog nekadašnjeg saborca Gorana Mejića, koji je poginuo 1995. godine, uručili im simboličnu pomoć i poručili da mladi heroji koji su položili živote na braniku otadžbine nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Goran Mejić je, nakon odsluženog vojnog roka u Gardi i učešća na brojnim ratištima, otišao u 30. diviziju VRS i na Košćanima u Donjem Vakufu 11. avgusta 1995. godine dao svoj mladi život za stvaranje Republike Srpske, sa navršenih 20 godina.

Nakon što su posjetili vječnu kuću svog nekadašnjeg saborca Mejića, predstavnici Udruženja gardista juče su posjetili njegove oca i majku koji sada žive u Sitnici kod Ribnika i staračke dane provode u bolesti i teškim uslovima.

Predsjednik Udruženja gardista Predrag Aćimović rekao je Srni da je kroz ovu brigadu prošlo više od 7.000 pripadnika iz cijele Republike Srpske, a mnogi od njih, nažalost, nisu dočekali kraj rata.

On je naglasio da i danas nema potpuno precizne evidencije stradalih pripadnika ove jedinice, a pogotovo nema podatke o momcima koji su nakon odsluženja vojnog roka otišli u druge jedinice i stradali na ratištima širom Republike Srpske.

“Mnogi su, kao naš saborac Goran, živote ugradili u temelje Republike Srpske. Nažalost, brzo zaboravljamo naše heroje, koji su kao dječaci časno stali na branik otadžbine. Između ostalog, zato smo ovdje, da se ne zaboravi”, rekao je Aćimović.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i trenutno broji oko 800 članova.

Udruženje njeguje sjećanje na 1. Gardijsku motorizovane brigadu Glavnog štaba VRS, jednu od najelitnijih jedinica VRS u prethodnom ratu.

U pripremi je dokumentarni film “Sinovi Srpske”, koji govori o Prvoj gardijskoj motorizovanoj brigadi Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, o njenom ratnom putu i doprinosu u stvaranju Republike Srpske. Prema ranijoj najavi, premijera se očekuje krajem februara ili početkom marta.

SRNA

Povezane vijesti

Dan i krsna slava Udruženja gardista

admin