Grad Trebinje
Republika Srpska

Udžbenici SKUPLJI 30 ODSTO: Novi udar na džep roditelja

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske povećao je cijene udžbenika u prosjeku za oko 30 odsto.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta tvrdi da je neminovno bilo da dođe do poskupljenja s obzirom na situaciju na svjetskom tržištu i imajući u vidu svakodnevan rast cijena energenata i repromaterijala.

– Nabavna cena repromaterijala je daleko viša nego ranijih godina i zbog toga smo bili prinuđeni da povećamo cijene udžbenika. Sagledali smo sve parametre prilikom donošenja odluke i bili prinuđeni da povećamo cijene, u prosjeku, nekih 30 odsto – rekao je Kerleta.

On je naveo da su nastojali sačuvati pozitivno poslovanje uz minimalna poskupljenja, te dodao da će u Srpskoj, i nakon poskupljenja, cijene udžbenika biti značajno niže od cijena udžbenika u regionu.

Istovremeno, u svim knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske do 10. avgusta mogu se zaključiti ugovori o kupovini udžbenika i školskog pribora na četiri rate, rekao je za Srnu portparol Zavoda Dejan Kerleta.

– To su pogodnosti koje nudimo kako bismo olakšali spremanje učenika za školu, jer svjesni smo izdataka koje roditelji izdvajaju za spremanje školaraca u septembru – od kupovine udžbenika do kupovine odjeće i obuće – istakao je Kerleta.

On kaže da je u Zavodu u toku procedura odabira novih rukopisa udžbenika i štampa udžbenika za narednu školsku godinu, dok je digitalizacija sadržaja udžbenika u novoj fazi.

Kerleta ističe da Zavod od 1. juna kreće u projekat “Ponosna kartica” tokom kojeg će njihovim vlasnicima omogućiti popust u svim maloprodajnim objektima.

On je naveo da Vlada Republike Srpske nabavlja udžbenike za osnovnu školu za učenike određenih razreda, te da imaju i povećanje trenda nabavke udžbenika od lokalnih zajednica.

Kerleta napominje da je jedna od pogodnosti koje nude zainteresovanim sindikalnim organizacijama i preduzećima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim se omogućuje kupovina na odgođeno plaćanje.

Tijana Grujić/srpskainfo.com