Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Ugostiteljstvo i turizam – pozivi budućnosti: PROFESIJE U KOJE VRIJEDI ULAGATI

Kulinarstvo i poslastičarstvo, zanimanja su koja se svrstavaju u pravu umjetnost, a ovaj epitet u potpunosti i opravdavaju, ako sagledamo koliko kreativnosti je potrebno za bavljenje ovim poslom. Rame uz rame prati ih i turizam pa ove profesije posljednjih godina napreduju i traže sve više kvalifikovanih radnika. Kada se tome pridoda činjenica da Trebinje pripada onim gradovima u kojima se ova zanimanja izučavaju kroz srednju školu i da je sve više omladine koji se prema njima odnose sa respektom, jasno je zašto je krajem prošle godine Centar srednjih škola Trebinje nominovan u Top 3 za nagradu „Zvijezda turizma BiH“ u gastro ponudi, među 80 kandidata u 10 kategorija.

Zahvaljujući entuzijazmu i predanosti profesora i učenika, prepoznati su trud, zalaganje i, naravno, ljubav pa je, takođe, jasno i zašto je vrednovan njihov rad. Profesorice stručnih predmeta i praktične nastave u struci ugostiteljstvo i turizam, Maja Čečur i Bogdanka Janković, zajedno sa svojim učenicima apsolutno su opravdale sve ono na čemu rade proteklih godina. Koliko da najbolje motivišu đake, toliko i da se svijest o značaju ovih zanimanja podigne na viši nivo, zbog čega iz godine u godinu svjedočimo da je interesovanje svršenih osnovaca za profesije iz oblasti ugostiteljstva i turizma u CSŠ Trebinje sve veće.

„Pored odavno postojećih zanimanja trećeg stepena obrazovanja kuvar i konobar, od prije šest godina imamo i kombinovana odjeljenja kuvar – poslastičar i pekar – poslastičar, te od prošle godine i kulinarski tehničar četvrti stepen. Dakle, pet zanimanja u struci ugostiteljstvo, odnosno šest, uz turističkog tehničara na smjeru turizam. U odnosu na prethodne godine, kada je bilo mnogo predrasuda prema zanimanjima u ugostiteljstvu, posebno 3. stepena, danas su stvari drugačije, što me raduje. Učenicima u prvom razredu odmah kažem da trebaju biti zadovoljni što su ovo upisali, da će mnogo toga naučiti i čim maturiraju imati posao. I ne samo tada, nego i ranije jer već nakon prvog razreda rade sezonski. Slobodno mogu reći da smo stigli do toga da su ove profesije ne samo perspektivne, nego i popularne“, kaže Maja Čečur, profesor na smjeru ugostiteljstvo i turizam u Centru srednjih škola Trebinje.

Kako ističe, sve je više učenika sa odličnim uspjehom, čak i nosilaca Vukove diplome koji isključivo biraju ova zanimanja.

„To su djeca koja su odlučila čime u budućnosti žele da se bave. Mi ove godine imamo odjeljenje kulinarskog tehničara, četvrti stepen i zaista sam oduševljena njima! Kao da su četvrti razred i većina ih je ovdje baš zato što to žele. A čim imamo učenika koji je upisao ono što želi onda mi možemo da radimo s njim i takva djeca i uspiju“.

Bogdanka Janković i Maja Čečur profesorice stručnih predmeta i praktične nastave u CSŠ Trebinje(1).JPG (239 KB)

Bogdanka Janković i Maja Čečur, profesorice stručnih predmeta i praktične nastave u CSŠ Trebinje

Pored djece sa stavom i jasnom percepcijom šta žele od života, sve bi ipak bilo nemoguće da se i profesori ne daju maksimalno. Kao i u svakom odnosu pa tako i u ovom, presudni su međusobno poštovanje, uvažavanje i razmjena mišljenja i ideja. Možda je u relaciji učenik profesor takva saradnja još izraženija jer kada se radi o mladim ljudima sa snovima i ambicijama veoma je važno, ako imaju potencijala, njihove ideale njegovati. Ove dvije profesorice, neupitno je, u tome su izuzetne. 

Neprekidno rade na promociji ugostiteljskih zanimanja, organizuju prezentacije slatkih i slanih jela koje njihovi učenici pripremaju, dovode poznate kuvare, a pokrenule su i sekciju „Okusi Hercegovine“ iz koje su proizašle, sada već dobro poznate poslastice.

„Putem sekcije naša škola promoviše čuvanje tradicionalnih hercegovačkih namirnica kroz njihovu primjenu u modernim poslasticama i slanim specijalitetima. Istraživanjem tržišta lokalnih namirnica, učenici su pronašli njihovu primjenu u modernim jelima koja su izazavala oduševljenje svih koji su ih probali. Na taj način djeca stiču znanje i vještine da lokalne namirnice koriste za pripremu modernih jela, doprinesu očuvanju tradicije hrane, kao i da moderno i tradicionalno mogu da idu zajedno. Tako su nastale naša hercegovačka tufahija, bombica Hercegovka, sladoled i koktel od nara, lijena pita, cicvara kocke i drugi specijaliteti i poslastice“, upućuje nas Bogdanka Janković, takođe profesor na smjeru ugostiteljstvo i turizam u Centru srednjih škola Trebinje.

Kako naglašava, da bi se razvila vizija kod djece, presudna je praksa, ali i timski duh, neophodan za plodonosnu atmosferu stvaranja.

specijaliteti.jpg (578 KB)

Učenički specijaliteti

„Predmeti u stručnim školama najbolje se uče kroz praksu, gdje učenici razvijaju kreativnost, uče se timskom radu, prihvataju mišljenja i ideje drugih učenika. Praksa je djeci jako važna što se tiče struke. Pustimo ih da sami smisle, izmijene recept, da kombinuju ukuse. Poslastičarstvo i kuvanje sami po sebi su umjetnost i potrebno ih je posmatrati kao umjetničku formu u kojoj se kombinuju arome, mirisi, ukusi, tekstura, stimulišući različita osjećanja, na isti način kao što umjetnici kombinuju boje i oblike i podstiču emocije. Ova zanimanja dosta su napredovala od vremena kada sam ja išla u školu. Tajna dobrog recepta je samo ljubav prema poslu, a među našim učenicima ima je mnogo, što me zaista raduje!“

Smišljajući nove recepte, koristeći tradicionalne namirnice a stvarajući nove, drugačije proizvode, ulazak u Top 3 za „Zvijezdu turizma BiH“, Bogdanka smatra zajedničkim priznanjem za trud i istrajnost, odnosno, upravo rezultatima timskog rada. Na priču o kreativnosti i slobodi izražaja učenika nadovezuje se Maja Čečur, apostrofirajući da je ona nužna kako bi djeca još više razvila ljubav prema pozivu za koji su se veoma rano opredijelili, dodajući da ih je sve na čemu rade podstaklo da se prijave za „Zvijezdu turizma BiH“ u gastro kategoriji.

„Očekivale smo da naš trud neće ostati nezapažen, ali da će se toliko izdvojiti, nismo mogle ni pretpostaviti. Ne samo da smo osvojile simpatije javnosti i zauzele treće mjesto među svih 10 kategorija, nego smo i po odluci stručnog žirija nominovane među najboljih tri za gastro kategoriju na nivou BiH. Bile smo oduševljene i to nam je zaista bilo veliko priznanje! Posebno, što smo bili jedina škola koja je uopšte ušla u takvu konkurenciju i to sa sekcijom koja postoji svega tri godine. Oni su bili oduševljeni da se mi bavimo time, da postoji škola koja nešto takvo radi. Nije nam žao nijednog dana rada, naročito kada smo vidjeli ogromnu radost kod učenika. Za nas je ogroman uspjeh da smo uopšte dospjeli u rang sa svim tim ljudima koji su se prijavili. To nam je otvorilo mnoga vrata, uzeli su nas za primjer škole kako se radi, što nam puno znači i uspjeli smo da se izdvojimo kao škola u koju vrijedi ulagati“, ističe profesorica Čečur.

PRESUDNA KREATIVNA SLOBODA
„Naša škola odavno je prepoznatljiva po keterinzima koje radimo. Grad Trebinje nas angažuje kada god im treba svečano posluženje. Upravo kroz ketering učenici nauče mnogo jer mi tu pripremamo dosta toga što nije u nastavnom planu i programu i tu do izražaja dolazi kreativnost, dekorisanje, uređivanje, pripremanje sale, serviranje. Dakle, učimo ih da razmišljaju o svemu, od nabavke do obrade namirnica i posluženja. Ono što nas je izdvojilo upravo je naša sekcija u kojoj istražujemo lokalne namirnice u modernim poslasticama i specijalitetima i smišljamo svoja jela. Učenicima dajemo dosta kreativne slobode na praksi, kada vidimo da su znanje usvojili. Shvatile smo da djecu treba odmah uključiti jer se tako najbolje snalaze. Pustimo ih i oni tada imaju volje i želje, dolaze sa novim receptima, a nije im teško ni da sa nama rade vikendima pa i tokom raspusta, ako je potrebno. Damo im priliku, posebno pri izradi dekoracija, da iskažu sebe, da ih podstaknemo, a važno ih je pohvaliti i cijeniti njihov rad i trud. Bude i  konstruktivnih kritika da ih usmjerimo pravilno, naučimo i izvedemo spreman kadar. Mi u prosvjeti moramo biti svjesni da ne možemo više držati čas kao što je to bilo prije 20 i više godina. Promijenila su se djeca, toliko su informisani, u nekim domenima i više od nas i moramo se prilagoditi njima i naći način da ih u školi zainteresujemo, uključimo da sami rade i stvaraju“, jasna je Maja Čečur, profesor na smjeru ugostiteljstvo i turizam u Centru srednjih škola Trebinje.

Osim u smjer ugostiteljstva, Maja i Bogdanka zajedno sa ostalim kolegama ulažu mnogo i u rad sa turističkim tehničarima iz čega su proizašle izmjene nastavnih programa za zanimanja kuvar i turistički tehničar, za šta su dobili saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS.

„Kod kuvara, kao novinu, uveli smo izučavanje nacionalnih jela, a kod turističkih tehničara, u završni razred uveli preduzeće za vježbu gdje učenici osnivaju svoju turističku agenciju i tokom školske godine u njoj rade na različitim pozicijama. Ta turistička agencija, recimo, izrađuje planove i programe za naše školske izlete i putovanja. Takođe, prošle godine sam sa učenicima turističkog smjera radila suvenir za konkurs Grada Trebinja i osvojili smo simpatije i pohvale za inventivnost, a u okviru izbornog predmeta i video „Jesen u Trebinju“ koji je emitovan na RTRS-u“, napominje Maja, čija je ogromna strast prema pozivu, naročito u afirmaciji ovih zanimanja i motivaciji učenika maltene opipljiva.

Zato joj, nakon decenije iskustva u prosvjeti, vjerujemo kada kaže da su struke ugostiteljstvo i turizam dospjele gdje i pripadaju. 

„Mnogo vremena i truda ulažemo u njihovu promociju i trudimo se da ih predstavimo na razne načine. Kako će učenici doživjeti ova zanimanja zavisi od nas. Mi smo tu da ih motivišemo. Prelijepo je vidjeti djecu koja su ponosna što idu u ovu školu i što već poslije prvog razreda negdje rade. Nebitno je koliki je to novac, već kolika je njihova sreća što su doprinijeli svojoj porodici. Na nama, profesorima je da se angažujemo i mijenjamo svijest. Sve prvo kreće od nas, a onda se pokreću učenici, roditelji, javnost. Naša škola ima facebook stranicu, You Tube kanal, svoj sajt i, pokazujući djeci značaj ovih profesija, uspjeli smo da ih dignemo na viši nivo u odnosu na prethodne godine!“

IZ VIZURE UČENIKA
Ana Kenjić ima 15 godina i prvi je razred Ugostiteljske škole, smjer kulinarski tehničar, 4. stepen. Opredijelivši se za ovo zanimanje, smatra da je napravila odličan izbor.
Ana Kenjić - kulinarski tehničar.jpg (303 KB)
„Kada sam vidjela šta sve ovaj smjer nudi odlučila sam se za njega i mnogo mi se sviđa. Iako sam tek prvi razred dosta sam naučila, imam osjećaj i više nego što neki nauče do četvrtog srednje iz drugih škola, tako da jedva čekam da vidim do kraja školovanja kako će sve biti. Praksa mi je mnogo važna, puno toga naučimo o pravom kulinarstvu. Specifično je, a posebno mi se sviđa što imamo mogućnost da pravimo jela po svojim idejama, poput sladoleda od nara za koji nigdje nema recepture i po kome smo postali prepoznatljivi i odlično se plasirali za „Zvijezdu turizma BiH“. Profesorice podržavaju našu kreativnost i zajednički se usaglasimo oko svega. Volim kulinarstvo, a uporedo i engleski jezik i spoj to dvoje vjerujem da su iskustva koja ću moći iskoristiti u budućnosti. Ono što je po meni bitno je da svako treba upisati školu koju voli, ali znati i neke druge poslove. Takođe, mislim da je škola koja nudi praksu najbolji izbor u današnje vrijeme“, pametno razmišlja ova mlada djevojka, koja se najviše pronalazi u izradi slatkih jela, hladne kuhinje i dekoracija.
Sa njom se slaže i sedamnaestogodišnja Ivana Kisin, maturant trećeg razreda Ugostiteljske škole, smjer poslastičar. Želja joj je da upiše četvrti stepen obrazovanja istog smjera, a potom i sličan fakultet.
Ivana Kisin - poslastičar.jpg (381 KB)
„Sve se svelo na to da je sramota upisati trogodišnju školu ili zanat. Neki još uvijek smatraju da je to ponižavajuće, što je loša predrasuda. Ne znaju koliko je naša škola dobra, da mi možemo i bez fakulteta lako da nađemo posao jer mnogo toga naučimo i spremni smo da radimo. Nama je praksa od velike važnosti, jednako kao i teorija koju učimo. Moja preporuka svima je da upišu neku od ovih škola jer je u njima budućnost! Moram pohvaliti i naše profesorice, Maju i Bogdanku! Uvijek su tu da nam pomognu, možemo za sve da im se obratimo, radimo stalno nešto novo, imamo dosta kreativne slobode, a one sve što predložimo uvažavaju. Zajedno se konsultujemo i kreiramo razne ideje i recepte. Od malena sam sa bakom, mamom i tetkom bila u kuhinji i odatle je ta želja. Voljela sam da pravim kolače i gledala sam kako to one rade. Bilo mi je privlačno, a uz profesorice koje su me naučile mnogo toga, sada mi je sve samo još zanimljivije“, ističe ova učenica, koja slijedi svoje srce, a znajući čemu stremi, ne dozvoljava komentarima okoline da je obeshrabre.

Razgovor u prijatnoj atmosferi završavamo konstatacijom da bi sav trud učenika i profesora bio uzaludan da nemaju podršku direktorice, Nedeljke Ilijić, koja je, kako nam kažu Maja i Bogdanka, uvijek spremna da sasluša i rado prihvati svaku njihovu sugestiju.

„Direktorica nas podržava u svemu i to nam mnogo znači. Nikada nas nije odbila. Podržava svakoga ko ima želju da bilo šta radi i takva komunikacija nama je presudna. Otvorena je za sve ideje i bez nje bi nam bilo mnogo teže“, zaključuju Maja Čečur i Bogdanka Janković.

Sve ovo govori da se nijedan čovjekov put ne može izgraditi bez dobrih temelja. Bili oni iz porodice, škole ili poslovnog okruženja, važni su za svaki budući korak. Zato nije iznenađenje da se za zanimanja iz oblasti ugostiteljstva i turizma svake godine odlučuju trebinjski, ali i odlikaši iz cijele Hercegovine. Djeca koja znaju čemu streme, djeca novog, modernog doba.

Kuriozitet je podatak da se za poslastičara sve više opredjeljuju i dječaci, kao i da je lani interesovanje za upis na smjer kulinarskog tehničara bio toliki da je čak predato preko 50 dokumenata po prvoj želji. Već u prvom roku upisani su svi koji su konkurisali za ove vidove obrazovanja, čime je kristalno jasno da struke ugostiteljstvo i turizam odavno više nisu na margini, nego na mjestu koje im zasluženo pripada!

Maja Begenišić/Glas Trebinja

Komentar