Grad Trebinje
Republika Srpska

Uhapšen Kinez koji je pobjegao iz zatvora u Trebinju

Teng Kilei, kineski državljanin koji je pobjegao iz Okružnog zatvora u Trebinju, lociran je i uhapšen u Boru, ekskluzivno saznaje ATV.

Kinez je lociran na osnovu ciljanih potraga Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske i operativne saradnje sa policijama Srbije i Crne Gore.

”Bjegunac je uhapšen i Viši sud u Zaječaru mu je odredio ekstradicioni pritvor”, navodi izvor ATV-a.

Teng Kilei iz zatvora je pobjegao 19. novembra 2023. godine, nakon što su ga posjetili majka i otac. Pobjegao je kada se, tokom šetnje, popeo na jednu od zatvorskih zgrada, te skočio sa 12 metara visine. Nakon skoka, čudom je ostao nepovrijeđen i nastavio je bijeg i za njim je pokrenuta opsežna potraga.

Kilei se u trebinjskom zatvoru nalazio od 5. septembra 2023. kada mu je Sud BiH odredio privremeni pritvor nakon što je uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Interpol Peking u cilju vođenja krivičnog postupka pred nadležnim sudom zbog sumnje da je počinio krivično djelo ”zločin ugovorne prevare”.

Po molbi za izručenje Biroa za istraživanje privrednog kriminala Ministarstva javne bezbjednosti Narodne Republike Kine Sud BiH je 12. oktobra 2022. donio rješenjem kojim je Tengu Kileiju određen ekstradicioni pritvor. Po tom rješenju pritvor je određen do 3. marta 2024. godine, odnosno do izručenja ili nove odluke suda.

Komentar