Grad Trebinje
Republika Srpska

Uhapšena grupa iz Banjaluke, preko tuđih podataka oprala blizu 20.000 maraka

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Banjaluka sprovode akciju kodnog naziva “VIZA” usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta.

“U ovim aktivnostima su pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a na osnovu naredbi Osnovnog suda Banja Luka izvršeni pretrese na više lokacija koja koriste sljedeća lica:S.S., S.S., D.D., O.M., S.D., N. T.,N.Z. i D.B., a koji se sumnjiče da su izvršili krivična djela „Neovlašteno korištenje ličnih podataka” iz člana 157. stav 1 KZ RS i krivično djelo “Pranje novca” iz člana 263. KZ RS”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Kako stoji u saopštenju, prilikom pretresa su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima (veći broj računara, prenosnih računara, mobilnih telefona, SIM kartica, podataka o karticama za bezgotovinsko plaćanje, USB prenosne memorije i dr.).

“Navedena krivična djela su izvršena na taj način što su gore navedena lica putem marketa na „Dark netu“ došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakog čega su izvršili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac banka „Banco BISA“ S.A sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 KM”, dodaje se u saopštenju.

Sve sumnjive transakcije iskorištene su za dopunjavanje pre-paid brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, gdje su nakon toga putem SMS poruka preko VAS servisa dio uplate sa prethodno dopunjenih pre-paid brojeva telefona prebacivali  na  naloge koji su kreirani kod pravnih lica zaduženih za igre na sreću, a potom vršili isplate gotovog novca u njihovim poslovnicama.

“U narednom periodu će protiv navedenih lica biti podnešen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka”, saopšteno je iz MUP RS.

Komentar