Grad Trebinje
Republika Srpska

UIO traži 66 radnika

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH raspisala je javni poziv za prijem 66 radnika, a u planu je da novi kadar bude zaposlen u skoro svim sektorima pod okriljem te institucije.

U javnom pozivu, koji je objavljen na sajtu UIO, navedeno je da će Kabinet direktora Zorana Tegeltije zaposliti četiri radnika, odnosno dva administrativna saradnika te jednog vozača pratioca, ali i saradnika za opšte i administrativne poslove.

Odjeljenje za analizu i praćenje rizika, prema raspisanom javnom pozivu, primiće saradnika za opšte i administrativne poslove, a sa novim radnicima i to njih 19 biće ojačan Sektor za poslovne usluge.

U javnom pozivu nove radnike UIO traži i na poslovima u Sektoru za carine i to njih 19, dok je u Sektoru za poreze planiran prijem sedam radnika, odnosno u Sektoru za sprovođenje propisa devet.

Pored pomenutih sektora, u javnom pozivu je navedeno i da Sektor za informacione tehnologije traži sedam radnika. Javni poziv za prijem novog kadra ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja, odnosno od 24. oktobra.

UIO već duže ukazuje da ima problem sa nedostatkom kadra u skoro svim segmentima, a polovinom ove godine Upravni odbor te institucije usvojio je i novi pravilnik o sistematizaciji kojim je predviđeno 3.333 radna  mjesta.

– UIO nedostaje već duže vrijeme radnika sa srednjom, ali i visokom stručnom spremom. Nakon usvajanja novog pravilnika o sistematizaciji stvorili su se uslovi i za raspisivanje konkursa za prijem novih radnika. Prvo će uslijediti konkursi za prijem kadra sa srednjom stručnom spremom, a nakon toga i sa visokom stručnom spremom – kazao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

Naglasio je da je zbog obimnosti posla i dokumentacije nemoguće istovremeno raspisati više konkursa, zbog čega će biti raspisivani pojedinačno.

Kovačević podsjeća i da UIO ima problema zbog nedostatka radnika, jer je veliki broj zaposlenih otišao u penziju što će uslijediti i u narednom periodu, dok je određeni broj zaposlenih napustio UIO i otišao na rad u druge institucije na nivou BiH, ali i u inostranstvo.

– Mi u ovom trenutku imamo značajno manje radnika kako od broja radnih mjesta predviđenih pravilnikom o sistematizaciji, ali i od broja radnika za čije je plate predviđen novac u budžetu. Takođe, jedna od ključnih zamjerki revizora u prethodnom periodu jeste i to što u UIO postoji značajan broj ljudi koji rade na određeno. Nije bilo moguće raspisati konkurs pa ćemo sada i taj problem otkloniti – kazao je Kovačević i dodao da će novi kadar biti zapošljavan u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu te institucije.

Rizici

U planu poslovanja UIO za period od 2024. do kraja 2026. godine kao jedan od mogućih rizika realizacije zacrtanih planova u idućem trogodišnjem periodu upravo je naveden nedovoljan broj radnika.

– UIO se susreće sa nedovoljnim brojem izvršilaca posebno u oblasti upravnog rješavanja, revizije i kontrole, prinudne naplate analize rizika, ali i u oblasti poreza, carina te mnogim drugim. Samo lani radni odnos prestao je za 146 zaposlenih po raznim osnovama – navedeno je u planu poslovanja UIO za trogodišnji period. Takođe, u istom dokumentu stoji da je od ukupnog broja zaposlenih u UIO 44 odsto dobi od 50 i više godina.

Povezane vijesti

CIK BiH raspisao konkurs, traži 12.000 ljudi

admin

TRAŽITE POSAO? Pogledajte šta se nudi ove sedmice

admin

Želite poslovnu promjenu i izazov? Puno je prilika, nude se odlične satnice, plaćen smještaj, društvene aktivnosti za kolektiv…

admin

Tražite posao? Dubrovački vrtovi sunca nude više pozicija, pogledajte uslove…

admin

Hotel Nar zapošljava sobaricu

admin

JU ZZZ RS – Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 30.5.2024. godine

admin

Komentar