Grad Trebinje
Republika Srpska

Umjesto ostavki, gradovi u Srpskoj traže saglasnost CIK-a

Iako je Vlada Republike Srpske pozvala članove lokalnih administracija u Republici Srpskoj da podnesu ostavke, lokalne zajednice kao što su Prnjavor i Gradiška od CIK-a BiH tražile su saglasnost za imenovanje novih članova u lokalne izborne komisije.

Na sjednici CIK-a koja je u toku, Centralna izborna komisija BiH dala je saglasnost na odluku Skupštine grada Gradiška za imenovanje Nataše Savić kao člana  Gradske izborne komisije Gradiška, a saglasnost CIK-a  za imenovanje članoca Gradske izborne komisije tražila je i Skupština grada Prnjavora i CIK je tu saglasnost dao za imenovanje tri člana.

Podsjećanja radi, nakon što je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika nametuno izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Vlada Republike Srpske održala je sjednicu i pozvala članove lokalnih izbornih komisija da podnesu ostavke jer kako su tada izjavljivali zvaničnici Republike Srpske, sertifikati CIK-a im neće vrijediti ništa. U to vrijeme predložen je i Izborni zakon Republike Srpske, a u nekoliko navrata je isticano da će Republika Srpska sama sprovesti izbore, međutim u posljednje vrijeme, to se gotovo i ne spominje, a lokalne zajednice širom Republike Srpske u svojim budžetima planiraju novac od Centralne izborne komisije BiH za sprovođenje lokalnih izbora.

Već tada, opozicija je govorila da to ne treba raditi, pozivajući svoje članove da ne podnose ostavke, a samo su članovi Republičke izborne komisije Republike Srpske podnijeli ostavke, međutim te ostavke još uvijek nisu prošle proceduru pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

Nezavisne novine

Komentar