Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

UO PIK-a optužio vladajuću koaliciju za “secesionističku retoriku i podrivanje ustavnog poretka”

Upravni odbor PIK-a razmatrao je na dvodnevnom zasjedanju u Sarajevu stanje u pogledu provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iz OHR-a je saopšteno da je posebna pažnja posvećena, kako su rekli, “secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i podrivanju ustavnog poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakterizuje međuentitetska linija razgraničenja”.

Politički direktori UO PIK-a razgovarali su i o izazovima koji ugrožavaju demokratski sistem, s posebnim osvrtom na korupciju, izborne krađe i kršenja ljudskih prava, te načinima na koje se ovi izazovi mogu rješavati, navedeno je u saopštenju.

Upravni odbor PIK-a pozdravio je jednoglasnu odluku o produženju mandata EUFOR-a/misije Altea, koja je, kako navode, od vitalnog značaja za pružanje podrške lokalnim vlastima u održavanju mirnog i sigurnog okruženja u BiH.

– Upravni odbor PIK-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije Republike Srpske na Mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak BiH, što predstavlja direktnu prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, te regionalnoj stabilnosti. U tom kontekstu, UO PIK-a podsjeća da napadi na Ustavni sud BiH ugrožavaju Mirovni sporazum i ustavni poredak BiH – navodi se u saopštenju.

UO PIK-a pozvao je parlament Republike Srpske i FBiH da “u kratkom roku imenuju sudije kako bi Ustavni sud BiH opet bio u svom punom sastavu i mogao efikasno funkcionirati”.

– Nadalje, napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti značajno utiču na provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma. UO PIK-a poziva Republiku Srpsku da odmah odustane od svoje politike nepriznavanja i nesarađivanja sa visokim predstavnikom. UO PIK-a upozorava da je poštivanje Mirovnog sporazuma obaveza i očekuje od vlasti Republike Srpske da konstruktivno sarađuju sa visokim predstavnikom – navedeno je u saopštenju.

UO PIK-a pozvao je vlasti Republike Srpske da, kako je navedeno, prekinu sa svim aktivnostima koje ograničavaju politički pluralizam, ugrožavaju slobodu medija, ograničavaju slobodu govora, ograničavaju civilno društvo ili stigmatiziraju manjine.

Dalje navode da ovakvi postupci nisu primjereni demokratskom društvu i da su u suprotnosti s više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da dalje radi na napretku prema evropskim integracijama.

UO PIK-a pozvao je Narodnu skupštinu Republike Srpske da ne usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija, te da poništi svoju odluku kojom se kriminalizuje kleveta.

UO PIK-a pozdravio je napore vlasti FBiH na ponovnom uspostavljanju funkcionalnosti ovog entiteta. Navode da usvajanje tri ključna zakona u oblasti energije i Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Parlamentu Federacije predstavlja pozitivan početak. UO PIK-a pozvao je vlasti FBiH da u kratkom roku nastave ostvarivati konkretne rezultate za dobrobit građana.

Komentar