Grad Trebinje
Umjetnost i kultura

Uručen Zlatni platan glumcu SVETOZARU CVETKOVIĆU: Nagradu posvećujem svojoj porodici

Glumcu Svetozaru Cvetkoviću sinoć je u bioskopu Kulturnog centra uručen Zlatni platan, nagrada Trebinje film festivala za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji.

Cvetković je drugi laureat ovogodinjeg 9. Festivala evropskog i mediteranskog filma, nakon što je isto priznanje, na svečanosti otvaranja, uručeno najpoznatijoj Trebinjki u svijetu filma, glumici Nataši Ninković.

Nagradu su Cvetkoviću uručili potpredsjednik Skupštine grada Đorđe Miljanović, u ime pokrovitelja festivala – Grada Trebinja, i umjetnički direktor festivala Peđa Milojević.

U obraćanju trebinjskoj publici i organizatorima festivala zahvalio je na nagradi, koja mu je, kako je rekao, zaista značajna i kojom mu je učinjena velika čast.

cvetkovic-zlatni-platan-2.JPG (134 KB)

Bez obzira na to, dodao je Cvetković, što svaka nagrada koja po svom sadržaju ima pogled unazad na životno djelo na neki način dobitnicima poručuje da se već pomalo odustalo od njih i da više ne očekuju mnogo preko onoga što su već pružili u životu – u slučaju trebinjske nagrade, međutim, nema takav utisak.

Podsjetivši na pouke svoje profesorice Ognjenke Milićević – da su prvo zdravlje a potom i normalno okruženje dvije najvažnije stvari za glumački poziv, Cvetković nije imao dilemu kome nagradu, kojom se večeras ovjenčao, posvećuje.

cvetkovic-zlatni-platan-3.JPG (170 KB)

„Mnogo godina kasnije sam shvatio da neko može zbilja da vodi računa o vašem zdravlju i da vas sačuva od bolesti, ali sam isto tako naučio da je jako bitno da, kada ujutro otvorite oči i vidite one koji su pored vas, da u te oči koje vas gledaju i koje gledate – imate povjerenja i da u tome vidite neku budućnost. Zbog toga ja ovu nagradu posvećujem ne samo sjećanju na svoju profesoricu – već svojoj porodici, svojoj djeci kojih ima troje, porodici koju zajedno sa Jelenom Đokić uspijevam da održim posljednjih dvadeset godina svog života. Ovo je posvećeno njima – i hvala vam zbog toga“, poručio je Cvetković ispraćen aplauzima trebinjske publike.

Radio Trebinje