Grad Trebinje
Trebinje Uncategorised

USAID i Grad Trebinje podržali biznis ideje petoro Trebinjaca

U Gradskoj upravi juče su potpisani ugovori sa naših pet mladih sugrađana, koji su dobili po 12.500 KM za započinjanje samostalnog biznisa, a koje će, sa po 50 odsto, biti finansirani iz gradskog budžeta i USAID/INSPIRE Programa podrške za razvoj preduzetništva marginalizovanih grupa.

„Riječ je o samostalnim preduzetnicima, koji prvi put započinju sopstveni biznis, a radi se o širom opsegu djelatnosti – turističkim i uslugama čišćenja, fizikalnoj terapiji, opremanju domaćinstava i slično. Ovo je jedan u niz projekata koji je realizovao Grad Trebinje, u saradnji sa USAID. Zahvalni smo na podršci i nadamo se da ćemo i u budućnosti sarađivati“, rekao je Bojan Vučurević, načelnik gradskog Odjeljenja za turizma, privredu i preduzetništvo.

On je pojasnio da je isključivi uslov za dodjelu sredstava za samozapošljavanje bio da korisnici pokreću novi biznis, te da njihova najbliža rodbina nije imala slične biznise u protekla 24 mjeseca.

Dunja Jaliman, zamjenik direktora Programa podrške i zaštite ljudskih prava USAID/INSPIRE ističe da će korisnici, osim finansijskih sredstava, dobiti mentorsku i stručnu podršku u narednih godinu dana.

„Program podrške inicijalno završava u avgustu naredne godine, a korisnici su obavezni da registruju biznis i zaposle se. Ova inicijativa je dio USAID programa zaštite ljudskih prava, koji je Vlada SAD pokrenula u avgustu 2020. godine, s ciljem unapređenja ljudskih prava u BiH – da se pruži prilika marginalizovanim grupama, sa naglaskom na njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje“, pojasnila je Jaliman.

Ona je dodala da je neophodno stvaranje sistemskih rješenja za zapošljavanje marginalizovanih grupa, kako bi se obezbijedila održiva rješenja i mehanizmi za njihov dostojanstven i kvalitetan život.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sa samozapošljavanje danas je potpisala i Danka Terzić Brkić, koja se opredijelila za pokretanje biznisa sa sito štampom.

„Bavim se kreativnim radom, nakon akademije, bavila sam se videom i dizajnom, riješila sam da se oprobam i u sito štampi za tekstil i druge materijale, ova sredstva su mi dobrodošla da budem samostalna i da razvijam posao“, kaže Terzić Brkić.

Jedan od potpisnika ugovora je i Ilija Asanović, koji se odlučio za usluge opremanja u domaćinstvu.

 „Zahvalan sam Gradu Trebinju i gradonačelniku Mirku Ćuriću, načelniku resornog odjeljenja Bojanu Vučureviću i USAID na podršci. Baviću se opremanjem stanova i kuća namještajem, mislim da je velika potražnja za tim. Ova sredstva obezbijediće mi osnovne stvari za početak biznisa, koji inače, zahtijeva znatno veća ulaganja, jer, recimo, za izradu namještaja, potrebno je i do 300.000 KM, ali, ako posao bude uspješan i razvijao se, nadam se da ću i to ostvariti“, naveo je Asanović.

U saradnji sa 10 lokalnih zajednica u BiH, USAID/INSPIRE je prošle godine podržao pokretanje i razvoj 66 biznisa, koje vode marginalizovane grupe.

Komentar