Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Uski putevi, rupe i makadam spajaju opštine na jugu Srpske

Rupa na svakom koraku, uski i ispresijecani drumovi, ali i makadam koji spaja lokalne zajednice slika su i prilika puteva u istočnoj Hercegovini, koji su bez sumnje jedan od najvećih problema stanovnika tog kraja Srpske.

Muka su za tamošnje stanovnike, ali i mnogobrojne turiste kojima je put preko Foče i Gacka najbliža veza sa Crnogorskim primorjem, ali i Dubrovnikom. Mještani sa kojim smo razgovarali saglasni su u jednom, da su putevi najlošija hercegovačka karika. Gačani kažu da gdje god da krenu moraju se naoružati strpljenjem, jer su putevi katastrofalni, a u šali dodaju da oni koji imaju kamen u bubregu mogu riješiti taj problem ako se otisnu na drum.

– Najgori put je onaj iz Gacka prema Nevesinju, a to najbolje znaju oni koji svakodnevno njime idu. Nije ništa bolje ni prema Trebinju, a da ne pričamo ka Foči. Taj put malo je olakšao tunel na Čemernu, ali sve ostalo je za rubriku vjerovali ili ne. Ova mjesta važna su nam i zbog bolnice, jer mi imamo samo Dom zdravlja pa smo primorani da putujemo često – rekao je Milan K. iz Gacka.

I u Narodnoj skupštini Republike Srpske puno je diskutovano o toj temi, ali velikih pomaka nema.

Poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić u više navrata skretao je pažnju na stanje na putevima u Hercegovini. Za “Glas Srpske” ističe da živimo u tužnoj realnosti, a to su loši putevi kojim se vozi sve manje Hercegovaca.

– Taoci smo stalnih obećanja skoro dvije decenije da će stanje iti popravljeno. Srećan sam što smo uspjeli da se izborimo za asfaltiranje i proširenje puta od Ljubinja prema Stocu, ali sam tužan što nije nastavljena kritičnija dionica od Žegulje prema Stocu, oko deset kilometara – rekao je Vučinić. Naglasio je da je na putu Bileća – Trebinje nešto i urađeno, ali i dalje postoje kritične dionice.

– Pokrpljene su neke rupe, ali nažalost, česte su tu nesreće. Pogotovo je opasno u selu Čepelica, gdje se skreće za Miriloviće – rekao je Vučinić.

I sam predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić u srijedu je posjetio Foču i u razgovoru sa rukovodstvom te opštine istakao da prioritet institucija mora biti obnova saobraćajne infrastrukture u tom dijelu Srpske.

– Rješavanje pitanja loših puteva stvorilo bi uslove za ostanak stanovništva na ovim prostorima, ali i dolazak većeg broja turista i studenata – istakao je Stevandić.

Tehnički direktor “Puteva RS” Miroslav Janković rekao je za “Glas Srpske” da su u toku radovi na magistralnom putu M18, Foča – Šćepan Polje, u dužini od 5,5 kilometra.

– U toku su i pregovori sa Svjetskom bankom u vezi sa finansiranjem preostale dionice do Šćepan Polja – kazao je Janković i dodao da zbog nedostatka novca još nije u planu rehabilitacija puta Trebinje – Bileća.

Gacko – Foča

Đorđe Vučinić ističe da ga najviše brine što nema rekonstrukcije puta Gacko – selo Vrba, prema Foči, na koju se čeka godinama, iako je su za to odobrena četiri miliona maraka.

 – To je veoma kritična dionica na kojoj bi se mogli snimati horor filmovi. Uske ulice, puno krivina, vozila se teško mimoilaze, a kada se sretnu dva kamiona, totalno zaustave saobraćaj – rekao je Vučinić, istakavši da je o putu od Nevesinja prema Gacku ili od Nevesinja do Kalinovika suvišno i pričati, jer je to makadam.

Glas Srpske/Miloš Vasiljević

Komentar