Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Uskoro gradnja nove pijace u Trebinju

Nova pijaca ispred bivše upravne zgrade Građevinskog preduzeća “Neimarstvo” u Trebinju uskoro će početi da se gradi, a ugovor o finansiranju projekta već je potpisan s Evropskom unijom, koja će finansirati najveći dio.

On je istakao da je riječ o grantovskim, odnosno o bespovratnim sredstvima Evropske unije koja je, osim Trebinja, dobilo još 11 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, a sve se radi u okviru granta Evropske unije “Jačanje poljoprivrednih gazdinstava kroz izgradnju tržišne infrastrukture”, odobrenog kroz projekat EU koji aprovode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

“Biće postavljeno 20 prodajnih kućica s polupodzemnim kontejnerima, izgradiće se i sistem za pitku vodu i mokri čvorovi, te staza za lakši pristup osobama s invaliditetom, a biće nabavljeno još nekog sitnog inventara, kako bi se unaprijedili kvalitet, higijena i bezbjednost hrane i omogućila primjena dobrih poslovnih praksi”, kaže Ćurić.

On dodaje da se na javni poziv javio dovoljan broj ljudi koji su zainteresovani za dvedesetak prodajnih mjesta, a za sve njih će u prvih godinu dana biti obezbijeđena pogodnost da besplatno koriste taj prostor, a kasnije će Gradska uprava procijeniti da li će se uvoditi plaćanje zakupnine i kolika će ona biti.

Kada poslovi započnu, za sadašnje tezge će biti obezbijeđena alternativa, kako ne bi prekidali s prodajom, pa će se najvjerovatnije projekat odvijati fazno, kako se ne bi sve tezge uklonile odjednom.

Ćurić navodi da se na ovom projektu neće stati, te da će se u narednom periodu rješavati problemi nedostatka gradskih pijaca u prigradskim naseljima u Trebinju, poput najmnogoljudnije mjesne zajednice Gorica.

“Za Goricu već imamo potencijalnu lokaciju, jer sadašnje mjesto na kome polako zaživljava gradska pijaca nije uređeno i na tome projektu ćemo u skoroj budućnosti takođe raditi”, dodaje on.

Podrška Evropske unije u izgradnji nove moderne pijace koja ispunjava sve predviđene uslove značiće i veliku pomoć hercegovačkim poljoprivrednicima, jer ako su prodajna mjesta uređena i čista, više će privlačiti i kupce i ulivati im sigurnost u kvalitet poljoprivrednih proizvoda koje kupuju.

V.D./Nezavisne novine

Komentar