Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Usvojen nacrt budžeta, povećane plate političarima

Sjednica Savjeta ministara BiH, koja je počela 10. marta, nastavlja se danas.

Ministri su podržali Nacrt dokumenta budžeta institucija BiH za period od 2023. do 2025. godine, nakon ćega će dokument ići u dalju proceduru.

Ovaj dokument će biti proslijeđen u Predsjedništvp BiH koje će ga uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH koja daje konačnu riječ.

“Budžet iznosi milijardu, 315 miliona i 400 000 KM, što je povećanje od 23% u odnosu na 2022. Budžetom je predviđena podrška reformama ključnim za nastavak evropskog puta BiH.

Uključuje i povećanje osnovice za obračun plata zaposlenih u bh. institucijama, ali i političkim zvaničnicima sa 535 na 600 KM za narednih devet mjeseci, te uvećanje regresa sa 350 na 400 KM”, kazala je Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Kako je kazala, planirana su i sredstva za servisiranje spoljnog duga od oko milijardu i 245 miliona KM. 

Nacrt ide na Predsjedništvo BiH koje je predlagač, a zatim pred oba doma Parlamenta BiH.

Savjet ministara BiH bi trebalo razmatrati i Prijedlog odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2023. godinu, Prijedlog odluke o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2023. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje.

(BN)  Foto:BN

Komentar