Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Usvojen nacrt budžeta za 2021. godinu

Skupština grada Trebinja usvojila je danas nacrt budžeta grada za 2021. godinu, po kojem će ukupna sredstva u gradskoj kasi u ovoj godini iznositi 29 miliona 380 hiljada maraka, što je za 8,38% manje od plana prošlogodišnjeg budžeta.

Poreski prihodi planirani su u iznosu za 9,6% manjem u odnosu na prošlogodišnji budžet, najvećim dijelom što su značajno manje projekcije prihoda od indirektnih poreza, a zbog nepovoljnog uticaja pandemije virusa korona na privredne aktivnosti.

Neporeski prihodi bi po nacrtu trebalo da bilježe rast za 7,4%, a primici od nefinansijske imovine za 30% – u prvom redu na osnovu očekivanog povećanja prihoda od prodaje zemlje, povećanja tržišnih cijena, rente i troškova uređenja u zonama gdje se očekuje ekspanzija gradnje.

Za tekuće rashode u nacrtu budžeta za 2021. godinu planirano je 21,5 miliona KM, a za izdatke otplate dugova 1,7 miliona KM.

Na rashodovnoj strani oko 5 miliona maraka planirano je za investicije u kapitalne projekte – izgradnju i sanaciju objekata, saobraćajnica i sportske infrastrukture, finansiranje projektne i tehničke dokumentacije za Klinično-bolnički centar, zgradu za ljekare i profesore medicine i aerodrom u Trebinju, te kupovinu zemljišta za obilaznicu.

Predlagači nacrta ocijenili su da je budžet za ovu godinu sanacioni, štedljiv a u isto vrijeme i investicioni, da će omogućiti kontinuitet ranije pokrenutih razvojnih i socijalnih programa, dok je za odbornike iz opozicionih klupa – potrošački, bez razvojne komponente i netransparentno predstavljen.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, u završnoj riječi, napomenuo je da je budžet samo procjena, da je u nacrtu planiran u skladu sa složenim okolnostima pandemije, te izrazio optimizam da će u mjesecima pred nama situacija biti mnogo povoljnija, a prihodi veći od procijenjenih.   

Prethodno je usvojen plan izmirenja nasljeđenih obaveza iz 2019. godinu, po kojem preostali iznos deficita – u prvom redu nastalog smanjenjem prihoda zbog havarije na hidroenergetskom postrojenju u Platu – iznosi 963 hiljade maraka, nakon što je 455 hiljada KM pokriveno u prošloj budžetskoj godini.