Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Usvojene izmjene zakona o VSTS-u

Savjet ministara danas je jednoglasno utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH /VSTS/ u novom tekstu i uz korekcije na sjednici, koje će biti ugrađene prije dostavljanja Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje, po skraćenoj proceduri.

Iz Savjeta ministara su naveli da je usvajanje ovog zakona važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja EU.

Donošenjem ovog zakona nastoji se ojačati nezavisnost, odgovornost, efikasnost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sistema koji obezbjeđuje vladavinu prava i isti pristup pravdi u BiH.

Praktično, ovaj prijedlog zakona, naglašava načela integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a BiH.

Odredbama ovog zakona pojačava se disciplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTS-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Parlamentarna skupština BiH će u roku od jedne godine od stupanja na snagu ovog zakona donijeti zakon o VSTS-u, koji će biti potpuno usklađen sa standardima EU-a, kako je predviđeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH, uz određene korekcije na sjednici, koje će biti ugrađene u zakonski prijedlog prije upućivanja Parlamentarnoj skupštini BiH u redovnu proceduru usvajanja.

Prijedlogom zakona vrši se objedinjavanje postojeće regulative u jedan zakon kojim se sistemski definiše ova oblast. Ovim zakonom se omogućava uspostavljanje jasne distinkcije između spoljne politike i spoljnh poslova, koji se vrše putem diplomatije.

Jedan od ključnih razloga za njegovo donošenje je napredovanje BiH u procesu evropskih integracija do punopravnog članstva u EU, kao strateškog cilja u idućem periodu, istaknuto je u saopštenju.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Prijedlog zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, uz nomotehničke korekcije Kancelarije za zakonodavstvo Savjeta ministara.

Novi zakon pojednostavljuje i ubrzava proceduru sklapanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i prati pravni sstem EU i Bečku konvenciju u ovoj oblasti.

Prijedlog zakona biće dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH u dalju proceduru usvajanja po redovnoj proceduri, prenosi Srna.

Komentar