Grad Trebinje
Republika Srpska

Uvesti NOVI SISTEM PLATA u Srpskoj: Minimalac prima čak 70.000 radnika

Savez sindikata RS insistira da se u ovoj godini konačno uvede novi sistem plata u Srpskoj, tako da se za svaku granu privrede odredi iznos minimalca.

Sindikalci upozoravaju da se ne smije više dešavati da najnižu platu u Srpskoj prima čak 70.000 radnika. Minimalac bi, naime, trebalo da se isplaćuje samo za najjednostavniji rad, za koji nije potrebna nikakva kvalifikacija.

– Naša želja je da se utvrde polazni koeficijenti ili najniže plate po stručnim spremama koje su potrebne za obavljanje određenih poslova ili zadataka. To bi značilo da plata kvalifikovanog radnika u tekstilnoj industriji, ne može, na primjer, biti ispod 800 KM, a ne 650 KM kao što je sada – kaže generalni sekretar Saveza Goran Stanković, dodavši da imaju podršku premijera za svoje zahtjeve.

Uređenjem novog sistema plata, ističe on, povećaće se primanja radnika, ali istovremeno i zaštititi njihova prava.

– Poslodavci moraju rasporediti dio svog profita na povećanje plata ili će radnici napuštati i poslodavce i Srpsku i odlaziti za boljim uslovima u zemlje Evropske unije, što nikome od nas ne treba da bude interes – naglasio je Stanković, podsjećajući ponovo na veliki problem nepostojanja kolektivnih ugovora.

Premijer Radovan Višković poručio je u ekspozeu da će Vlada RS zajedno sa Savezom sindikata i poslovnom zajednicom analizirati mogućnosti uređenja sistema plata, kako bi se izbjegla zloupotreba instituta najniže plate, smanjila siva ekonomija i nelojalna konkurencija između poslodavaca, te obezbijedilo više novca fondovima socijalne zaštite.

– Tu prvenstveno mislim na potpisivanje kolektivnih ugovora – rekao je tada Višković.

Radnici još čekaju i da Vlada RS utvrdi iznos najniže plate za ovu godinu. Prijedlog poslodavaca je da se minimalac sa 650 KM poveća na 673 KM, a sindikat traži da to bude bar 800 maraka.

Višković je nedavno izjavio da će Vlada Srpske donijeti odluku o visini najniže plate za ovu godinu prije nego što bude isplaćena prva januarska plata koja se dijeli u februaru.

SAMO ZA HRANU TREBA 1.000 KM

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, za septembar prošle godine, 65.985 radnika u realnom sektoru prima najnižu platu i manje od toga. Platu do 1.000 KM prima 150.547 radnika.

– To znači da više od polovine zaposlenih zaradi platu za svoj pošten rad do 1.000 KM i to u trenutku kada je za hranu jednoj četvoročlanoj porodici potrebno više od 1.000 maraka – poručili su nedavno iz Saveza sindikata.

srpskainfo.com

Komentar