Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Van snage pravilnik Vojina Mitrovića: Ništa od novih RFID stikera

Pravilnik Vojina Mitrovića o korištenju skupih stikera za praćenje vozača prestaje važiti.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Nedžad Branković, koji je nakon razrješenja Vojina Mitrovića, preuzeo tu dužnost, stavio je van snage sporni Pravilnik o registraciji vozila.

Naime, bivši ministar Mitrović, SNSD-ov kadar, stavio je na snagu od 9. septembra novi pravilnik o registraciji vozila prema kojem će se na automobilima koristiti novi RFID stikeri.

Riječ je o skupoj tehnologiji uz pomoć koje je moguće daljinski pratiti lokaciju vozila i pravac kretanja, a u čipu stikera nalaze se brojni podaci o vlasniku vozila i samom vozilu.

Ovo je naišlo na negodovanje i postavljanje pitanja zakonitosti korištenja takvih stikera.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH su istaknuli da neke odredbe pravilnika nisu primjenjive i da se kose sa drugim postojećim zakonima.

Razlog je, između ostalog, to što bi podaci bili prosljeđivani pravnim licima.

Pravilniku se usprotivio MUP KS, a nisu se složili ni u MUP-u Republike Srpske. U ministarstvo su zbog toga dolazili inspektori te je reagovala i Agencija za javne nabavke.

Ministar Mitrović, koji je inicirao pravilnik, krajem prošle godine je odstupio sa funkcije državnog ministra zbog dobijenog mandata u Vladi Republike Srpske.

Na njegovo mjesto je privremeno došao SDA-ov zamjenik ministra Nedžad Branković, koji je sada stavio van snage Mitrovićev pravilnik.

– Stupanjem na snagu Pravilnika o stavljanju van snage Pravilnika o registraciji vozila, postupak registracije motornih vozila obavljaće se na način i po postupku propisanom Pravilnikom o registraciji vozila koji je objavljen u Službenom glasniku BiH, br. 69/09, 29/20 i 9/21 – rečeno je iz ministarstva.

Naglašavaju da RFID stiker naljepnice sa čipom neće zamijeniti dosadašnje stiker naljepnice.

Klix

Komentar