Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Vaskršnja liturgija prvi put nakon rušenja u Sabornoj crkvi u Mostaru FOTO/VIDEO

Vaskršnja liturgija ove se godine služila u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru u ponoć, prvi put nakon njenog rušenja 1992. godine.

Kako kažu iz SPC-a Mostar, u hramu je od početka obnove simbolično služeno samo na slavu hrama, ali najveću simboliku ima služenje na Vaskrs, jer ova crkva očekuje uskrsnuće nakon stradanja.

“Stvorili su se kakvi – takvi uslovi da se mogu održati bogosluženja u Sabornom hramu i upravo na najveći i najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs opredijelili smo se da s našim vjernim narodom budemo na mjestu stradanja i mjestu vaskrsenja, a to je Saborni hram Svete Trojice”, saopštili su iz SPC-a Mostar.

Cijeli veliku sedmicu liturgije su se služile u Sabornom hramu, a u subotu naveče u 23:00 sata je pashalno jutrenje, a u ponoć je bila vaskršnja liturgija.

Sinoć je pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog g. Porfirija i objavljena najradosnija vijest narodu ”da je Hrist vaskrsnuo, da je smrt pobijeđena, da nema očaja i beznadežnosti, da je svaka duša izbavljena iz jada, da je radost i ljubav prema svakom čovjeku naš ulazak u Carstvo nebesko. Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!”, poručeno je iz Mostara. 

Hercegovina.info

Komentar