Grad Trebinje
Izdvojeno Video Trebinje

Veći računi za komunalne usluge  (Video)

Osim računa za struju Trebinjcima će biti veći računi za komunalne usluge, skočila je i poreska stopa a na korak se o skoka cijene vode. Građani se hvataju za glavu.

“Ja se ne mogu sa tim boriti. Ako možeš plati ako ne možeš produži pa sve tako”, kaže jedan naš sagovornik.

“Kako to kada su obećali da neće, oni su pošteni i ja mislim da neće”, kažu ljudi u Trebinju.

“To je toliko teško, takva je uzašna, crna situacija”, mišljenja je Trebinjac.

“Hoće li se moći izdržati? Pa moraćemo nekako borićemo se”, optimističan je naš sagovornik.

Koja će biti nova cijena trebinjske vode još se ne zna, zna se da će u njoj biti i fiksni i varijabilni dio. Sve će to odlučiti odbornici na narednoj sjednici. Direktor kaže da je poskupljenje neizbiježno zbog povećanja rashoda.

“Za prošlu godinu, na osnovu povećanja minimalne cijene rada imamo povećanje rashoda 120.000 maraka, značajno uvećanje u povećanju tarife za struju, duplo je više skočio materijal. Mi moramo te troškove da pokrijemo. Možda na nekim prvim skupštinama da ćemo zatražiti poskupljenje vode. Neće sigurno biti veće od okruženja”, kaže direktor Vodovoda Trebinje Miodrag Batinić

Okruženje je i Dubrovnik gdje je voda oko šest maraka ali i Ljubinje gdje je kubik jedna marka. Kubik u Trebinju trenutno košta 0,78 feninga plus PDV. Odvoz smeća u ovom gradu je definitivno skuplji. Sadašnja cijena odvoza smeća iznosila je 0,11 KM po m2, dok će nova biti 0,13 KM .

“Obrazloženje uprave i direktora  je bilo da imaju dodatnih troškova. Znate i sami da je gorivo poskupilo a znamo da i oni koriste taj resurs za njihovo poslovanje”, kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Odbornik PDP-a Saša Borjan smatra da će ovakve odluke samo otanjiti novčanik Trebinjcima.

Tu nije kraj trebinjskim poskupljenjima. Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su i odluku o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti u visini od 0,18 odsto, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada je ona iznosila 0,10 odsto.

VIDEO PRILOG

Komentar