Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Velika Britanija uvela sankcije banjalučkoj firmi

Danas je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva primjenila režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu na bosanskohercegovačku firmu “Mania”.

Tim povodom oglasio se i Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly.

“Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah. Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine. Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom.”

Podsjetimo, Regulativa 2020 o sankcijama za Bosnu i Hercegovinu (EU Exit), omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da izrekne sankcije pojednicima koji:

  • podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine;
  • podrivaju ili prijete miru, stabilnosti ili sigurnosti zemlje;
  • opstruiraju implementaciju Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP, ili Dejtonskog mirovnog sporazuma);
  • ili izvršavaju bilo koju drugu radnju, politiku ili aktivnost koja podriva GFAP.

Takođe sankcije znače i zamrzavanje sredstava:

Zamrzavanje sredstava spriječava bilo kog građanina Ujedinjenog Kraljevstva, ili bilo koju kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu, pohranjene ili pod kontrolom sankcionisane osobe, a koji su na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva. To će takođe spriječiti obezbjeđivanje sredstva ili ekonomskih resursa za sankcionisane osobe ili pravna lica ili za njihovu dobit.

Podsjetimo, za proslavu ovogodišnjeg Dana Republike Srpske ja raspisan tender za organizovanja proslave, a za te namjene izdvojeno je ukupno 650.000 KM bez PDV.

Za medijsku kampanju je izdvojeno 240.000 KM, bez PDV, dok je za usluge organizovanja proslave bio planiran iznos od 410.000 KM bez PDV.

Komentar