Grad Trebinje
Izdvojeno

Velika šteta u Hercegovini: U zemljotresu stradalo više od 130 objekata

Nakon zemljotresa, koji je pogodio Hercegovinu, u Ljubinju i Berkovićima je oštećeno više od 130 javnih i privatnih objekata, a pojedine porodice su iseljene iz svojih kuća.

Velika materijalna šteta zabilježena je u Ljubinju na zgradama Opštine, Doma zdravlja, SŠC “Svetozar Ćorović”, Narodne biblioteke, staroj zgradi opštine, prostorijama vatrogasne jedinice, kao i na individualnim i kolektivnim stambenim jedinicama.

Zgrada opštine ne ispunjava osnovne mjere bezbjednosti i potrebno je pronaći alternativni smještaj.

Zamenik načelnika Ljubinja, Vitomir Vojčić, rekao je za Srpskainfo da je opštinska Komisija za procenu štete već počela sa radom, kao i da su građani do sada prijavili 44 oštećena objekta.

– Situacija u selima još nije poznata jer ljudi tek sada odlaze i gledaju kakvo je stanje. Pored opštinske komisije biće formirana još jedna komisija građevinske struke koja će vršiti procenu terena- pojasnio je Vojčić.

Opštinski Štab za vanredne situacije doneo je zaključak da škole ove sedmice nastavu izvode onlajn.

– Ne mislimo da su objekti toliko ugroženi, ali s obzirom da je bilo već nekoliko potresa, iz predostrožnosti ćemo sačekati da se smiri tlo – precizirao je on.

Ljubinju je iz budžeta republičkih institucija obećano 500.000 KM za saniranje štete, a pomoć je najavljena i ostalim opštinama.

U opštini Berkovići prijavljena je do sada šteta na 99 objekata u privatnom vlasništvu i na šest javnih objekata. Štab za vanredne situacije procijenio je da dva privatna objekta više nisu bezbjedna za stanovanje, te da je tim porodicama potrebno pronaći alternativni smještaj.

Za pet oštećenih javnih objekta, centralnu školu „Njegoš“ Berkovići, područna odjelenja osnovne škole u Strupićima, Blacima i Dabrici i zgrada gdje su smješteni RUGIP i Crveni krst Berkovići, tek će biti odlučeno da li su bezbjedni za korištenje. Objekat „Narodne biblioteke Berkovići“ pretrpio je neznatna oštećenja, ali je zaključeno da se u njemu mogu odvijati redovne aktivnosti.

U Bileći, gdje se osjetilo snažno podrhtavanje tla, prijavljena je manja materijalna šteta i pukotine na zgradi opštine, Narodne biblioteke, na pojedinim stambenim zgradama, kao i na kućama u selima Fatnica, Šobadine i Lađevići.

FOTO:  RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Šire područje Hercegovine u petak je pogodio zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale, nakon čega je uslijedila serija manjih potresa. Stradala je Elmira Sefo (27) iz Stoca, dok su njeni roditelji i sestra povrijeđeni. U ovoj opštini proglašeno je stanje prirodne nesreće.