Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

VELIKO GRADILIŠTE Mirko Ćurić: U Trebinje uloženo 100 miliona KM, NEMA STAJANJA ni u narednom periodu (FOTO)

Trebinje je već četiri godine jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj, u kome je samo kroz javne investicije uloženo više od 100 miliona KM u čak 70 velikih kapitalnih projekata, dok o investicijama privatnog sektora govori podatak da se godišnje u najjužnijem gradu Republike Srpske izgradi i proda do 600 stanova.

Na sve ove činjenice gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da od preuzimanja vlasti SNSD i koalicije u novembru 2016. godine nijednog dana nisu stali i da za sve njih izborna kampanja traje već četiri godine.

Pandemija virusa korona učinila je svoje, pa je Grad bio primoran da štedi na svakom koraku, ali svi započetiti projekti i programi su realizovani ili je njihova realizacija u toku. Posebno je osjetio sektor turizma, a u gradsku kasu manje novca od planiranog evidentno je na kontu indirektnih poreza. Ipak, nije bilo stajanja – poručuje gradonačelnik Trebinja, pa počinje da nabraja šta je sve urađeno u proteklom mandatu, koji je i zvanično istekao.

Od Klobuka do Koteza i od Graba do Domaševa u svakom mjestu se ponešto uradilo. Svaka trebinjska porodica je na ovaj ili onaj način osjetila ono što je Gradska uprava sprovodila u protekle četiri godine.

– Neke porodice su, zahvaljujući podršci grada, pokrenule vlastiti posao, one druge su napokon riješile problem asfalta i kanalizacije ispred kuće, treće su dočekale da njihova djeca, koja su najbolji studenti, budu dodatno nagrađena i cijenjena, a četvrte su se napokon ostvarile kao roditelji zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji, koju je u najprestižnijoj klinici u Pragu finansirao upravo Grad – kaže gradonačelnik Ćurić.

On je pojasnio da je, osim investicija, Grad vodio računa i o svim kategorijama stanovništva, pa je tako sproveo 54 programa podrške porodici, gdje su obuhvaćeni učenici, djeca sa sela, studenti, majke porodilje, mladi bračni parovi, Trebinjci koji su stupili u brak, a stariji su od 38 godina, boračke kategorije, privrednici, poljoprivrednici.

Za sve to trebalo je napraviti optimalan budžet, jer je samo kao takav mogao da zadovolji sve ideje koje je gradska vlast isplanirala da realizuje.

– A onda shvatite da poslije četiri godine nikakve saradnje s republičkim organima, što je rezultat prethodne lokalne vlasti, možete da učinite dosta samo ako iskažete spremnost da radite i sarađujete. S vladama Srpske i Srbije i javnim preduzećima uradili smo neke od najznačajnijih projekata u Trebinju, koje su u potpunosti promijenile sliku grada – priča Ćurić.

Nema turiste koji, kada je po prvi put došao u Dučićev grad ispod Leotara, nije kazao da će doći ponovo i ovo mjesto preporučio svojim prijateljima, rođacima i poznanicima.

– Izgradili smo samo pet novih objekata – vrtić “Srbiju”, Vatrogasni dom, Palatu pravde, Gradsku tržnicu i Spomen-sobe u čast naših najhrabrijih sinova. Izgrađen je sistem navodnjavanja vrijedan 20 miliona KM, koji je obuhvatio oko 85 odsto obradivih površina, a do Ljubinja je rehabilitovan put u dužini od 59 kilometara, čija je vrijednost oko 12 miliona KM – navodi Ćurić.

Ne smije se – kaže – zaboraviti ni da je uređen Gradski park, koji je postao jedna od najljepših zelenih oaza u regionu, a da je u toku rekonstrukcija Starog grada za koju je Vlada Srbije obezbijedila 2.000.000 evra, te izgradnja Duhovnog centra u Mrkonjićima – rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog, koji je zajednička investicija vlada Srpske i Srbije i Grada Trebinja.

– Tu su i Hidroelektrane na Trebišnjici. Neočekivano – 2017, 2019. i 2020. bile su izrazito teške za stub razvoja Trebinja i Hercegovine, ali ovo preduzeće nije stalo ni sa jednom investicijom. Grade zatvoreni olimpijski bazen vrijedan 13 miliona KM, uređuju Malu potočinu sa oko 2.150.000 KM, gdje su izgradili novo šetalište, saobraćajnicu i povećali vodopropusnu moć rijeke kroz urbani dio grada. Grade i novi rezervoar “Vrelo oko”, vrijedan oko 2.700.000 KM, te novo šetalište i saobraćajnicu od brane u Gorici do Arslanagića/Perovića mosta – kaže Ćurić.

Izgrađeno je i oko 30 kilometara vodovoda u koji je uloženo oko 11 miliona KM. Najvažniji su projekti izgradnje vodovodnog sistema „Podgljivlje-Potklisje-Podvori“, kojim je stanovništvo u gornjim zonama ovih naselja dobilo stabilan pritisak vode, i izgradnja vodovodnog sistema do „Grada Sunca“ i lijevom obalom.

– Do “Grada Sunca” izgrađeno je oko četiri i po kilometra cjevovoda, koliko je urađeno i kroz projekat lijevom obalom, čime su stvoreni preduslovi na prvoj fazi projekta da Trebinje u budućnosti ne ostaje bez vode. Vrijednost ovih radova je oko 3.000.000 KM – naveo je Ćurić.

U skoro svim naseljima izgrađeno je dječije ili sportsko igralište. Nove terene i dječija igrališta dobila su naselja Gučina, Tini, Mokri Dolovi, Police, Gorica, Banjevci, a fudbalski stadion u Policama dobio je modernu atletsku stazu sa svim pratećim sadržajima neophodnim za atletski sport, u šta je uloženo oko milion KM.

Grad je, priča Ćurić, paralelno ulagao i u led rasvjetu i video nadzor, kojim je bezbjednost podignuta na još veći nivo.

– Posebna pažnja je posvećena ulaganjima u privredu i poljoprivredu. Samo kroz projekte Agrarnog fonda podržano je više stotina poljoprivrednika, dok je kroz projekte samozapošljavanja posao dobilo 135 lica – pojasnio je Ćurić.

Trebinje je, naglasio je Ćurić, jedini grad koji obezbjeđuje mjesečnu naknadu djeci koja žive na selu, te učenicima koji nemaju jednog ili oba roditelja. Stipendiraju se i studenti koji su upisali jedno od pet deficitarnih zanimanja, a najbolji studenti se nagrađuju petodnevnim putovanjem u neku od evropskih prestonica.

– Prvi smo u Srpskoj pokrenuli ideju o izgradnji zgrade za mlade bračne parove i uspješno je privodimo kraju. U toj zgradi je 40 mladih parova kupilo stan po cijeni od 1.250 KM po metru kvadratnom, a tržišna cijena novogradnje u Trebinju sada je oko 2.000 KM – pojasnio je Ćurić.

FOTO: GRAD TREBINJE

Grad Trebinje je i jedina lokalna zajednica, s ponosom ističe gradonačelnik ovog grada, koja je obezbijedila naknadu nezaposlenim demobilisanim borcima Vojske RS, te suprugama umrlih boraca.

– To niko drugi u Republici Srpskoj ne radi i na to smo posebno ponosni, jer i pored krize s virusom korona ove programe smo uspješno realizovali i ove godine. Osim njih, obezbijedili smo i sredstva za rekonstrukciju 20 stambenih objekata roditeljima poginulih boraca – dodao je Ćurić.

I na kraju, početkom oktobra, otvorena je prodavnica za penzionere, gdje svaki naš sugrađanin s penzijom do 404 KM – koliko je prosječna penzija u RS, ima mogućnost da ostvari popust do 50 odsto.

FOTO: GRAD TREBINJE

– Na primjer, penzioner koji ima penziju do 200 KM u toj prodavnici može da kupi proizvode u vrijednost od 500 KM na godišnjem nivou, a da to plati 250 KM. Drugu polovinu iznosa subvencioniše Grad – pojasnio je Ćurić.

Planovi za budućnost

Gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da u naredne četiri godine planiraju brojne projekte.

Kao najvažniji projekti za naredni period Ćurić navodi izgradnju aerodroma, koji finansira Vlada Srbije sa oko 55 miliona evra, koji će Trebinje pozicionirati kao regionalni centar.

– Tu je i izgradnja novog kliničkog centra, koji finansira Vlada RS. Neposredno uz ovaj zdravstveni centar već se gradi zapadna obilaznica, koja će spojiti puteve za Mostar i Dubrovnik. U tom dijelu grada osnovaćemo i prvu slobodnu zonu, koja će stvoriti preduslove za dolazak velikih ivestitora, koji su spremni da otvore nova radna mjesta u realnom sektoru – naveo je Ćurić.

Jedan od prioriteta je i izgradnja velike obilaznice iznad grada – Aleksine Međe, preko Crkvine, mostom preko Trebišnjice, kroz Goricu do Banjevaca i puta za Bileću, kako bi se sav teretni saobraćaj izmjestio iz centra Trebinja, koji će postati pješačka zona.

– Počeli su pripremni radovi na izgradnji mosta na velikoj obilaznici, koji finansira HET. Tako da već radimo i na projektu centra grada kao pješačke zone. Planiramo i izgradnju biciklističke staze duge 20 kilometara, te ugradnju polupodzemnih kontejnera na širem području grada. Trebinjskom kulturnom ljetu daćemo jednu sasvim novu dimenziju, koja je već u pripremi, a u narednom periodu otvorićemo i nekoliko fakultetskih odjeljenja, među kojima će prvo biti odjeljenje Poljoprivrednog fakulteta – smjer mediteranska poljoprivreda – naveo je Ćurić.

Apel

Ćurić je apelovao na sve građane Trebinja i Republike Srpske da se pridržavaju propisanih mjera kako bi se spriječilo širenje zaraze virusa korona, navodeći da veliki broj oboljelih poziva sve da budu odgovorniji i ozbiljniji.

– Veliki broj građana je odgovoran, ali ima i onaj jedan dio koji smatra da je korona izmišljena, da je to neka svjetska zavjera. Nažalost, ovaj virus je tu, među nama i moramo biti odgovorni ma šta mislili. Prvenstveno zbog naših starih, bolesnih. Zbog njih ne smijemo da se lažno junačimo, već da se ponašamo odgovorno, jer je svaka smrt za porodicu gdje se ona desi, kao što neko reče, 100 odsto. Toj porodici statistika ništa ne znači – zaključio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

A.E./Srpskainfo.com

Povezane vijesti

Ćurić: Nadležni da rasvijetle paljevinu vozila i kazne počinioce

admin

VAKCINACIJA KLJUČ ZA OKONČANJE PANDEMIJE Milinković pozvao građane da se prijave

admin

Šta se očekuje od izbora u Nikšiću (Video)

admin

POLOŽENI VIJENCI NA SPOMENIK BRANIOCIMA TREBINJA Ćurić: Sloga brani Srpsku u miru, kao što je i u ratu

admin

Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Mirka Ćurića (Video)

admin

Ćurić: Srbi u Mostaru imaju punu podršku iz Trebinja

admin