Grad Trebinje
Republika Srpska

Veterani ne vjeruju političarima: Obilježavanje Dana VRS u sjenci nezadovljstva boraca

Svečano obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske, kao i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, planirano je danas u brojnim gradovima i opštinama širom Srpske.

Proslava dana kada je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, prije 31 godine, na sjednici održanoj u Banjaluci donijela odluku o formiranju VRS ovog puta održava se u sjenci sve češćih najava ratnih veterana da će izaći na ulice i protestima tražiti veća prava i poboljšanje teškog materijalnog položaja u kom se nalazi veliki broj bivših boraca.

Sve glasnije nezadovoljstvo onih koji su s puškom u ruci stvarali i odbranili Republiku Srpsku privremeno je, podsjećamo, stišano sredinom prošlog mjeseca nakon sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika i čelnika Boračke organizacije RS. Tada je, između ostalog, postignut usmeni dogovor da Vlada Srpske, kroz rebalans budžeta, u septembru izdvoji 20 miliona KM za borački dodatak, zatim da se povećaju lične i porodične invalidnine, a bivšim borcima ponovo je dato obećanje o zapošljavanju djece njihovih poginulih saboraca.

Navedeni usmeni dogovor, bez pisane garancije, nije zadovoljio bivše borce okupljene u Udruženju veterana odbrambeno-otadžbinskog rata RS, koji su javno poručili da “obećanjima više ne vjeruju”, te da će, kako su najavili, do kraja maja održati protest pred zgradom Vlade u Banjaluci.

– Moje mišljenje je da je vlast tim dogovorom sa predstavnicima BORS samo pokušala da kupi vrijeme, jer su se uplašili da će borci ovog puta zaista masovno izaći na demonstracije. Sad bi trebalo da čekamo jesen i rebalans budžeta, a onda neki novi pregovori, obećanja, pa sve opet Jovo nanovo – rekao je nedavno za Srpskainfo potpredsjednik Udruženja veterana Nedeljko Klincov.

Predsjednik Boračke organizacije u Gradiški, Milovan Gagić, za Srpskainfo kaže da je lijepo to što političari obilježavaju i slave Dan Vojske Republike Srpske, ali da je tragično to što oni koji su najzaslužniji za stvaranje i odbranu Srpske danas jedva preživljavaju.

– Iz godine u godinu slušamo razna obećanja, a političari se kunu u nas i pričaju kako nas vole. Međutim, kako vrijeme odmiče borci su sve stariji i bolesniji, a ne vidimo nikakve efekte od silnih obećanja koja su nam davali. Prošlo je već mjesec dana od dogovora koji su postigli predsjednik Srpske i čelnici BORS, septembar je sve bliže, a ne vidimo bilo kakve pomake niti se to više pominje. Plašim da to ne bude samo još jedno u nizu obećanja koja su borcima davana u zadnje dvije i po decenije – kaže Gagić.

VELIKE ŽRTVE

Na današnji dan prije 31 godine tadašnji politički predstavnici srpskog naroda u BiH donijeli su odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, koja je zvanično postojala od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH. Kroz Vojsku Republike Srpske za vrijeme rata prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 pripadnik VRS položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

Komentar