Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

(VIDEO) “NEMA RAVNOPRAVNOSTI, IMA PROSTA VEĆINA” Srbi “progutali žabu” u novom Zakonu o sukobu interesa BiH, Radmanović jedini u vlasti imao hrabrosti da to kaže

Dva predstavnika iz Republike Srpske u novoj Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa na nivou BiH više ne mogu da zaustave donošenje svih odluka u toj komisiji, ako procijene da su štetne.

To je rezultat usvajanja, po hitnoj proceduri, Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH.

U njemu piše da Komisija odluke donosi većinom glasova. Pri tom treba znati da će se nova komisija sastojati od sedam članova, po dva iz svakog od tri konstitutivna naroda, plus jedan predstavnik “ostalih”. To znači da većinu čine četiri glasa, što teoretski može dovesti do toga da dva Srbina budu preglasana.

Istina, novi zakon u samo dvije situacije predviđa donošenje odluka konsenzusom, a ako to nije moguće, onda dvotrećinskom većinom. Tada nije moguće izbjeći glas makar jednog Srbina, jer je neophodno šest glasova.

Te situacije su kada Komisija za odlučivanje o sukobu interesa pokreće inicijativu za razrešenje s dužnosti funkcionera koji je u sukobu interesa, ili kada ga poziva da podnese osttavku. U drugim situacijama, a to su kada funkcioneru izriče opomenu, ili kada ga kažnjava iznosom koji može da ide do 20.000 KM, Komisija odluke donosi prostom većinom. Recimo, dva Hrvata i dva Bošnjaka. Ili, dva Bošnjaka, jedan Hrvat i jedan iz “ostalih”. Kombinacije su brojne.

A kako je bilo do sada?

U izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa BiH iz 2013. godine formirana je postojaća Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH. U tim izmjenama zakona doslovno piše: “Komisija odluke donosi većinom glasova svih članova, koja podrazumijeva glasove najmanje po dva člana iz svakog konstitutivnog naroda”.

Da je tako bilo i u praksi potvrdila nam je predsjedavajuća aktuelne komisije Mira Pekić (PDP).

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-Bilo nas je devet, po tri iz svakog naroda. Za kvorum i za donošenje odluka potrebno je bilo da glasaju po dvoje iz svakog naroda. Znači, ako iz jednog naroda dvoje nije glasalo, odluke nisu mogle da se donesu – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Radmanović prvi primjetio

Da nešto u novom zakonu nije dobro po Srbe i Republiku Srpsku javno je primjetio – nećete vjerovati – Nebojša Radmanović (SNSD), član Kolegijuma Predstavničkog doma BiH.

-BiH je ona koja je sva vezana za ravnopravost. Podsjećama vas, a znam da svi to dobro znate, da je vrlo važnja konstitutivnost naroda u BiH. Zbog te ravnopravnosti smo bili u raznim bitkama u prethodnim vjekovima, bilo da smo pripadali nekim carevinama ili smo se između sebe tukli zbog ravnopravnosti – rekao je Radmanović.

Nebojša Radmanović na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
FOTO: FENA/HAZIM ALJOVIĆ

On je poručio da se svi, naročito u PS BiH, moraju truditi da to ne bude poremećeno.

Dio ovog zakona remeti ravnopravnost koja nam je obezbijeđena u Ustavu. Podsjećam vas, mi smo se izborili da se ravnopravnost u odlučivanju, u skladu sa našim Ustavom, obezbjeđuje i u zajedničkoj saradnji sa Evropskim parlamentom. Sada smo dobili prijedlog u kome nema ravnopravnosti. Nema konstitutivnosti naroda. Ima prosta većina. Vjerovatno je to u sastavu ovog akta prolazno danas zbog ovoga što je važno za naš put prema EU. Podsjećam vas da to može imati dalekosežne posljedice za ukupan rad i ovoga parlamenta i BiH u cjelini – rekao je Radmanović u diskusiji i tražio pauzu prije glasanja.

Kontra Radmanoviću

Međutim, zakon je ipak usvoje, po hitnoj proceduri u oba doma PS BiH. A Radmanovićeve stranačke kolege su počele da ubjeđuju javnost kako je zakon dobro rješenje, pa čak i bolje za Srpsku u odnosu na raniji zakon.

Republika Srpska ni na koji način ništa nije izgubila usvajanjem Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i samo će podržavati rješenja koja jasno prepoznaju Srpsku. U ovom zakonu se čak spominje i državljanstvo Republike Srpske – rekao je delegat u Domu naroda Radovan Kovačević.

Radovan Kovačević
FOTO: FENA

Državljanstvo Srpske, o kome Kovačević govori, pominje se u dijelu zakona koji reguliše uslove za izbor članova nove Komsije za odlučivanje o sukobu interesa. Uslov je da je kandidat državljanin BiH, a “svi državljani Federacije i Republike Srpske su državljani Bosne i Hercegovine”.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać istakla je značaj što je usvajanjem Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH jedan nametnuti zakon otišao u istoriju. Naime, zakon o sukobu interesa koji je bio nekada, nametnut je pa je poslije mijenjan.

Ona je navela da Zakon o sprečavanju sukoba interesa ima dugogodišnju genezu u Parlamentarnoj skupštini, ali da je u trenutku mogućeg otvaranja pregovora sa EU ubrzano njegovo donošenje, te da u tome ne vidi ništa sporno jer je dugo pregovaran i analiziran.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Opozicija: Dodik vraćen na “fabrička podešavanja”

Međutim, u opoziciji su bliže onome što je izjavio Radmanović.

-Natjerati Dodika da ovo danas uradi i da vam to prođe…svaka vam čast. Ovo je klasičan prenos još jedne nadležnosti jer mi iz Republike Srpske, umjesto da ovdje raspravljamo o Ustavnom sudu BiH, mi smo u evropskom zakonu. Izgubili smo entitetsko glasanje, prenijeli smo nadležnost na nivo BiH kroz ovu komisiju. Izdali smo interes Republike Srpske. Trojka vas je natjerala da kapitulirate – poručio je poslanik SDS u Predstavničkopm domu Darko Babalj, koji je ocijenio da je Milorad Dodik vraćen na “fabrička podešavanja iz 1998. kada je bio servilan”.

FOTO: SDS
FOTO: SDS

Poslanik i predsjednik PDP Branislav Borenović takože smatra da se, u režiji SNSD, desio prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH.

-U komisiji koja će se baviti pitanjima sukoba interesa predviđeno je da se odluke donose većinski ili dvotrećinski, što znači bez kvalifikovanog glasa koji dolazi iz Republike Srpske i Federacije BiH, što je klasični prenos nadležnosti i ukidanje ključnog mehanizma funkcionisanja BiH. I to će kolege iz Dodikovog SNSD morati da objasne u Republici Srpskoj. Ali to me ne čudi, na stotine je primjera da dopuštate prenos nadležnosti i da se sada uvodi opasna mogućnost preglasavanja – rekao je Borenović.

srpskainfo.com

Komentar