Grad Trebinje
Izdvojeno Košarka

VIŠE NEMA DILEME Nikola Jokić će učestvovati na Olimpijskim igrama!

Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković je u izjavi za španski “As” rekao kako će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Nastupao je Jokić za nacionalni tim u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, potom odlučio da ne igra na Mundobasketu, ali bi u reprezentaciju trebalo da se vrati na olimpijskom turniru – tvrdi Maljković. Legendarni srpski trener nije član Košarkaškog saveza Srbije, ali u priči direktno vezanoj za Igre u Parizu reči prvog čoveka Olimpijskog komiteta Srbije imaju težinu.

– Treba uzeti u obzir da smo do srebra došli bez NBA šampiona i MVP Nikole Jokiće, MVP Evrolige Vasilija Micića i Nikole Kalinića. Ekipa se ujedinila i izvukla ono najbolje iz svakog pojedinca. Tako je u svakom sportu. Mogu da budem ponosan na sezonu Novaka Đokovića i svetsko zlato Ivane Španović. Inače, već sam najavio da će svi igrati u Parizu, pa i Nikola Jokić. Igre u Parizu biće velika žurka, očekujem da će Srbija imati veliki broj učesnika, rekao je Maljković za “As“.

Izabranici Svetislava Pešića su plasman na Olimpijske igre izborili na Svjetskom prvenstvu, pobjedom nad Litvanijom u četvrtfinalu, odnosno plasmanom u polufinale. Tako su “orlovi” postali jedna od dvije najbolje evropske selekcije na Mundobasketu.

Nikola Jokić na meču prootiv Grčke (foto: Srđan Stevanović / STARSPORT)
Nikola Jokić na meču protiv Grčke (foto: Srđan Stevanović / STARSPORT) Foto: Starsport

Maljković je španskim novinarima iznio utiske o ulasku u njihovu Kuću slavnih, sa Predragom Danilovićem i Pau Gasolom, nakon čega je govorio o Jokiću.

– Još 2001. godine sam rekao da je Pau najbolji centar u Evropi. Sa Rađom i Sabonisom čini trio najboljih centara u istoriji evropske košarke. Nedavno smo pričali preko telefona. Ulazak u Kuću slavnih za mene predstavlja najveće priznanje. Otkako sam se penzionisao iz košarke 2013. godine dobio sam velika priznanja. Postao sam ‘usvojeni sin’ brojnih gradova. Ali, kada su mi rekli da ulazim u špansku Kuću košarke, zadovoljstvo je dostiglo maksimum. Španija je prepoznala moj desetogodišnji rad tamo. Zahvalan sam Barseloni, Real Madridu, Baskoniji i Unikahi, pogotovo ljudima iz Malage. Verujem da sam tamo postavio temelje kasnijih uspeha Serđa Skariola u klubu. Lično ne volim ovakve nagrade. Ponekad se iste mešaju sa politikom. Ali, Španija je prva zemlja koja me je nagradila i to potvrđuje da je vreme tamo bilo lepo, kazao je još Maljković.

Komentar