Grad Trebinje
Republika Srpska

VIŠE NIJE POSLANIK Centralna izborna komisija oduzela mandat Vasiću prije 3 mjeseca, a odluka tek juče stigla u NSRS

Centralna izborna komisija BiH je još u junu ove godine donijela pravosnažnu odluku o prestanku mandata poslaniku Kostadinu Vasiću, ali je ona tek juče stigla u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Prema saznanjima Srpskainfo, u Narodnu skupštinu Republike Srpske su juče stigle čak dvije odluke iz CIK BiH.

U prvom slučaju je riječ o nepravosnažnoj odluci o prestanku mandata poslaniku Vasiću i dodjeli mandata sljedećem kvalifikovanom kandidatu, a koja je donesena još 6. juna.

U drugom slučaju, riječ je o pravosnažnoj odluci o prestanku mandata poslaniku Vasiću i dodjeli mandata sljedećem kvalifikovanom kandidatu, a koja je donesena 24. juna.

Nepoznato je zbog čega je CIK BiH trebalo čak tri mjeseca da te dvije odluke pošalju u NSRS. Ovo pitanje uputili smo i u CIK BiH, ali odgovor još nismo dobili.

Iako je riječ o odluci kojom se dodjeljuje mandat sljedećem kvalifikovanom kandidatu, CIK BiH u njoj uopšte ne navodi kome je taj mandat dodijeljen, odnosno ko će zamijeniti Vasića u skupštinskim klupama.

Umjesto imena kandidata, CIK BiH je samo navela da će se „upražnjeni mandat dodijeliti sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste SDS“.

Podsjećamo, Vasiću je mandat oduzet nakon pravosnažne presude za tuču koja se desila još u decembru 2017. godine. Vasić je u skupštinske klupe ušao kao SDS-ov kadar, ali je kasnije napustio stranku. Iz tog razloga bi na njegovo mjesto trebao da dođe sljedeći sa liste SDS iz Izborne jedinice 7, koji je po broju glasova na listi te stranke bio prvi iza Vasića.

Riječ je o Siniši Iliću, koji je u međuvremenu, takođe, napustio stranku i sad je zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

Na pitanje da li je obaviješten da je u NSRS stigla pravosnažna odluka o prestanku mandata, Kostadin Vasić je za Srpskainfo kratko rekao da još nije obaviješten o tome.

Komentar