Grad Trebinje
Republika Srpska

Više reda u oblasti pružanja usluga smještaja po principu “stan na dan”

Izmjenama Zakona o boravišnoj taksi najavljuje se više reda u oblasti pružanja usluga smještaja po principu “stan na dan”. Korisnici usluga u takvim objektima biće evidentirani kao i drugi gosti u turističko – ugostiteljskim objektima, a sve informacije biće objedinjene u Centralnom informacionom sistemu . To će olakšati rad i Poreskoj upravi, inspekciji, ali i MUP-u.

Prema podacima APIF-a, u Republici Srpskoj je registrovano 2.559 stanova za dnevni najam, skoro dvostruko više nego godinu prije. Najviše ih je u Palama, zatim Banjaluci, Trebinju i Bijeljini.

Za obaveznu legalizaciju pružanja usluge “stan na dan” i zavođenje više reda u ovoj oblasti je većina onih kojima je ova djelatnost dobar način da svoju nekretninu unovče. Među njima je i Zorica Јarić iz Bijeljine.

– Prvenstveno iz razloga da zaštitim sebe od nekih neželjenih dešavanja koja mogu da se dogode u stanu, a sa druge strane smatrala sam za svoju građansku dužnost, jer ipak je to jedna vrsta djelatnosti, koju moramo da registrujemo i da državi damo ono što njoj pripada – kaže Јarićeva.

Nakon prošlogodišnjih izmjena Zakona o ugostiteljstvu, resorni ministar Denis Šulić najavljuje i izmjene Zakona o boravišnoj taksi, a sve informacije slivaće se u Centralni informacioni sistem.

– Potrebno je Centralni informacioni sistem objediniti kako hoteli i moteli, tako i svaki “stan na dan” koji je registrovan, svaku kuću za odmor, svaki apartman koji je registrovan, tako da će i Poreska uprava i MUP takođe, imati pristup CIS-u. Moći ćemo lakše da kontrolišemo i tu sivu zonu koja se tiče iznajmljivanja smještaja – istakao je Šulić.

Ko, gdje i iz kojih razloga boravi u ovakvim smještajima, značajno je i sa aspekta bezbjednosti, kažu u MUP Republike Srpske.

– Iskustva govore da kriminogena lica koriste takve objekte, a naročito lica sa potjernica koji se skrivaju u tim objektima, zatim lica koja se bave proizvodnjom i prodajom narkotika koriste takve objekte za organizovanje proizvodnje i prodaje opojnih droga – naglasila je Aleksandra Marić portparol PU Bijeljina.

Republička tržišna inspekcija, u prošloj godini izvršila je oko 240 kontrola, od čega su 43 bile neuredne.

– Nakon pojačanih akcija inpekcije na terenu, poveća se i broj zahtjeva fizičkih lica za evidentiranje usluga, odnosno za njihovu registraciju na način kako je to zakonodavac i predvidio . Upravo to i jeste cilj inspekcijskog djelovanja – navela je TO Dušanka Nikolić portparol Inspektorata Republike Srpske.

Registracija usluge je jednostavna – ugovor sa lokalnom Turističkom organizacijom ili agencijom, prijava APIF-u i Poreskoj upravi. Posao se isplati, s obzirom da se broj registrovanih subjekta u sistemu “stan na dan” značajno povećava.

Komentar