Grad Trebinje
Republika Srpska

VLADAJUĆA VEĆINA GLASALA “ZA” Usvojen Nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas većinom glasova Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske kojima se, između ostalog, kleveta i uvreda kvalifikuju kao kriminalna djela.

Iako su novinarska zajednica, nevladin sektor, brojni pravni stručnjaci, nezavisni intelektualci, ali i evropske institucije prethodnih dana i mjeseci argumentovano upozoravali na to da bi usvajanje navedenih zakonskih rješenja dovelo do drastičnog gušenja slobode govora i mišljenja u Republici Srpskoj, poslanici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini glasali su za usvajanje Nacrta zakona.

Tokom burne diskusije, koja se protekla dva dana odvijala u parlamentu Srpske povodom namjere vlasti da kriminalizuje klevetu i uvredu, poslanici opozicije iznijeli su brojne primjedbe na predloženi Nacrt zakona, ocjenjujući ga opasnim po demokratski ambijent i slobodu govora u Srpskoj.

S druge strane, poslanici vladajuće većine branili su predloženi Nacrt, tvrdeći da namjera predlagača zakona nije gušenje medijskih i ljudskih sloboda, već, kako su navodili, suzbijanju laži u javnom prostoru.

Za usvajanje spornog Nacrta zakona glasalo je 49 poslanika, protiv je glasalo 21, nije bilo uzdržanih.

Takođe, 61 poslanik je glasao za skupštinski zaključak da u roku od 60 dana bude sprovedena javna rasprava o Nacrtu zakona, te da će za to biti nadležno Ministarstvo pravde RS.

Komentar