Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Vladika Dimitrije: Budimo bolji ljudi i oprostimo jedni drugima

Vaskršnju liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na praznik Hristovog Vaskrsenja jutros je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva.

Vladika Dimitrije je okupljene vjernike blagoslovio i poželio im sreću i radost i da se uvijek raduju ovom prazniku, pozdravivši ih tradicionalnim pozdravom “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”.

„Da za vaskrsenje Hristovo se molili Bogu, da budemo bolji ljudi, da oprostimo jedni drugima, tako da sad kada smo i prekinuli post, da nastavimo praznujući i ne posteći hranom, ali ne ostavljajući se dobrih djela, da činimo svakome koliko je do nas dobro i prije svega da oprostimo svima, ako smo sa nekim u zavadi. Ako patimo ili tugujemo da znamo da imamo utjehu u Hristu, a one oko nas koji su u tuzi i potrebi da ne zaboravljamo i tako da praznujemo vaskrsenje Hristovo“, rekao je zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Na svetoj liturgiji pročitana je poslanica patrijarha srpskog Porfirija, sa molitvenom željom da svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista i osjenjen snagom radosne pjesme: “Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima koji su u grobovima život darova!”

I ove godine crkva je bila premala da primi sve koji su došli na liturgijsko slavlje najvećeg hrišćanskog praznika, a Vaskrsu su se posebno radovala djeca, a dosta vjernika je bilo i u porti hrama.

Svetoj liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Poslije liturgije i pričešćivanja vjernika koji su se za ovu svetu tajnu pripremali kroz vaskršnji post, vjernicima su dijeljena bojena vaskršnja jaja.

U svim hramovima Eparhije zahumsko-hercegovačke na Vaskrs su služene svete liturgije.

Radio Trebinje

3.jpg (227 KB)
4.jpg (196 KB)
5.jpg (224 KB)
6.jpg (242 KB)
8.jpg (168 KB)
10.jpg (138 KB)
12.jpg (186 KB)
15.jpg (202 KB)
16.jpg (144 KB)