Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Vlast dijeli novac šakom i kapom i nastavlja da se zadužuje?! (Video)

Dok predstavnici vlasti neplanski dijele novac iz budžeta, Vlada Republike Srpske ne prestaje da se zadužuje javnim emisijama obveznica.

Iako se predstavnici vlasti hvale kako je budžet stabilan, Republika Srpska je organizovala jubilarno 50. zaduženje po rekordno visokoj kamatnoj stopi. To je samo jedno u nizu ovakvih zaduženja bez jasno definisane namjene, upozoravaju predstavnici opozicije i ekonomisti.

Zvaničnici Republike Srpske s jedne strane neplanski rasipaju javni novac i uvjeravaju kako je budžet stabilan. S druge strane – na svakih nekoliko mjeseci Republiku Srpsku dugoročno zadužuju   iznosima od po nekoliko desetina miliona maraka kroz emitovanje obveznica.

Tako je prije nekoliko dana objavljena jubilarna 50. emisija obveznica kroz koju se Republika Srpska zadužuje za 30 miliona maraka, po rekordno visokoj kamatnoj stopi od 5 odsto, a rok otplate je 5 godina.

Međutim, ovo je samo jedno u nizu zaduženja Republike Srpske kroz emisije obveznica.

Prije samo nekoliko mjeseci Vlada Republike Srpske je objavila 49. emisiju obveznica od 30 miliona maraka, kamatnom stopom od 3,4 odsto i rokom dospijeća od 5 godina.

Takođe, početkom maja ove godine, Republika Srpska objavljuje emisiju obveznica kroz koju je planirano zaduženje od čak 40 miliona maraka, sa kamatnom stopom od 3,5 odsto i rokom otplate od 7 godina.

Predstavnici opozicije upozoravaju da su sva zaduženja kroz državne obveznice od početka netransparentna i da se ne usmjeravaju na investicije, nego na pokrivanje nedostatka novca u budžetu.

Nejasno je, kažu ekonomisti, zbog čega Republika Srpska nastavlja sa neprestanim zaduženjima u godini kada država bilježi rekordno visoke iznose novca prikupljenog od PDV-a. Upozoravaju da će neplanska i prekomjerna zaduženja uskoro doći na naplatu.

Ovakva praksa zaduživanja kroz obveznice traje godinama. Bez obzira što često na berzi ne budu otkupljene sve ponuđene obveznice,  kroz njih se Republika Srpska do sada zadužila iznosom od skoro 2 milijarde maraka.

Kada se na to dodaju emisije obveznica po osnovu stare devizne štednje, izmirenja obaveza dobavljačima i nadoknade ratne štete, ukupni iznos zaduženja je skoro 3 milijarde maraka.

Komentar