Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska Video

Vlast pred izbore najavljuje povećanje plata u javnoj upravi – Šta će biti sa ostalim radnicima?! (Video)

Značajna poskupljenja osnovnih životnih namirnica dovela su do pada ionako niskog životnog standarda građana Republike Srpske. Vlada najavljuje povećanja plata u javnom sektoru, ali se postavlja pitanje kako da radnici u realnom sektoru izdrže galopirajuća poskupljenja i inflaciju. 

U Sindikatu smatraju da eventualno povećanje plata u javnom sektoru nije suštinsko, već samo način da se ublaži tekuća inflacija i očuva postojeći nivo kupovne moći radnika. 

„Znamo da u ovom trenutku živimo u vremenu koje na dnevnom nivou donosi veće troškove svim našim porodicama. Da imamo inflaciju koja je galopirajuća. Da imamo situaciju koja dodatno ionako težak položaj radnika u Republici Srpskoj je usložila i dovela do borbe za prostu egzisteniju, odnosno da od svoje plate pokušavate samo da obezbijedite samo osnovne životne namirnice, a šta ćemo sa uslugama i svim onim što radnik i njegova porodica moraju da plate da bi mogli funkcionisati normalno“, kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Sve prisutniji nedostatak radne snage primorao je i privrednike na povećanje plata, ali trend odlaska radnika djeluje nezaustavljiv. 

„Uvećanje plata ne zavisi od sindikata, nego zavisi od tržišta. Tržišta radne snage i tržišta proizvoda gdje mi prodajemo. Prema tome, evidentno je da plate rastu i rašće i naravno da će te plate platiti krajnji potrošač i evidentno je da nam i cijene rastu. Nije to stvar dobre volje poslodavaca, nego jednostavno stvar tržišta“, pojašnjava Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iz Vlade rješenje vide u povećanju plata u javnoj upravi, što je bilo i očekivano, s obzirom da se radi o izbornoj godini kada je vlasti neophodna kupovina socijalnog mira. 

„Vlada Republike Srpske je više nego opredijeljena da pomogne radnicima i sve što smo radili u proteklom periodu bilo je usmjereno u tom pravcu. Naše sve mjere koje smo formirali i kroz ekonomske politike, evo sad mogu reći zadnje tri i po godine ili četiri godine išle su u pravcu da pomognemo privredni ambijent u Republici Srpskoj“, pravda se Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Koliko je ta pomoć bila uspješna, najbolje govore redovi pred stranim ambasadama i broj onih koji žele trajno napustiti Republiku Srpsku.

Čak i da plate porastu, to neće zaustaviti odliv stanovništva, jer ukupan kvalitet života u jednom društvu određuje i niz drugih parametara, za koje ova vlast, već godinama, nema adekvatna rješenja.

BN