Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Vojna vozila EUFOR-a na tlu BiH, na nebu francuski avioni

Snage EUFOR-a danima već pristižu u Bosnu i Hercegovinu kao pojačana operativna patrola za podršku bh. partnerima. 

Društvene mreže i medije jučer su preplavile fotografije i snimci kolone vojnih kamiona EUFOR-a. Naime, kamionima su dovezena američka Hamvi vozila. Riječ je o višenamjenskom vozilu koje se može kretati po raznim terenima. Prošle sedmice u Bosnu i Hercegovinu stiglo je 500 vojnika EUFOR-a. 

Iz EUFOR-a su ranije poručili da bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini te da je raspoređivanje ovih snaga mjera predostrožnosti. Raspoređivanja snaga će trajati do 8. marta i vojnici EUFOR-a će biti raspoređeni u ekscesnim područjima u BiH. 

Osim oklopnih vozila na kopnu, od danas će se moći primijetiti i pojačano prisustvo na nebu Bosne i Hercegovine. Naime, na nebu će vježbati francuski vojni avioni “Rafal”. Komandant programa ALTEA u BiH prihvatio je ponudu Francuske da izvede trenažne letove.

Nosač aviona “Charles-de-Gaulle” trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. marta 2022. godine, njegove letjelice tipa ,,Rafal” će izvoditi prelete preko Zapadnog Balkana, uključujući BiH,  saopšteno je iz EUFOR-a.