Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“Volimo EU kad od nje uzimamo pare” Aćimović o tvrdnjama Sijarta da nas Evropa ne želi

BiH je uvijek iskrena u odnosima s EU kada treba uzeti novac i donacije, a kad ovdašnje vlasti treba da ispune neki najosnovniji uslov koji se od njih traži, oni to ne rade.

Ovo za Srpskainfo kaže bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović, komentarišući tvrdnje mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta da pojedine zemlje EU, kako je rekao, nisu iskrene kad govore o proširenju EU i deklarativnim namjerama da se sve države zapadnog Balkana priključe Uniji.

U intervjuu za RTRS mađarski ministar spoljnih poslova, između ostalog, istakao je da “ove zemlje”, ne navodeći konkretne primjere, javno uvijek kažu da žele da zemlje zapadnog Balkana budu dio EU, ali da, prema njegovim riječima, postoje članice koje usporavaju napredak pojedinih zemalja na njihovom putu ka EU.

– Kada smo iza zatvorenih vrata, 27 zemalja članica, onda govore vrlo protiv proširenja. Zabrinuti su, dosta je stvari tu umjetno i nisu spremni da idu ka proširenju. Zato mislim da je jako važno razumjeti da postoje zemlje koje jako usporavaju proces proširenja. Nikada to neće otvoreno reći, ali ako pogledate njihove radnje, stalno su zabrinuti, ne slažu se sa komisijama. Tako da oni usporavaju proces. Mi urgiramo da oni to ne rade – rekao je Sijarto.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Komentarišući tvrdnje mađarskog šefa diplomatije, Aćimović kaže da se stvari “ne mogu posmatrati jednostrano”, odnosno da su za usporavanje evropskog puta BiH, prema njegovim riječima, najodgovorniji domaći političari.

– Već godinama su poznati uslovi koje je EU postavila pred BiH, a čak ni tri najosnovnija uslova – Zakon o javnim nabavkama, Zakon o VSTS i Zakon o sukobu interesa – koji su, prije svega, neophodni građanima ove zemlje i koji su elementarni uslovi koje je EU postavila pred BiH, nisu ispunjeni – kaže Aćimović.

Zbog toga, kako ističe, ni najmanje nije čudno to što nas EU, ovakve kakvi jesmo, ne želi u svom članstvu.

– I onda se neko pita zašto EU ne želi da nam daje svoje pare, da u BiH troše novac svojih poreskih obveznika, dok, s druge strane, od političara iz ove zemlje stalno dobijaju dokaz da nemaju nikakvu želju za saradnjom – kaže Aćimović.

Na našu konstataciju da je Peter Sijarto izjavio da ni pojedine zemlje EU nisu baš najiskrenije kad pričaju o navodnoj želji Brisela da u EU integrišu cijeli zapadni Balkan, Aćimović odgovara da je “teško komentarisati Sijartovu poziciju” budući da je Mađarska, kako kaže, trenutno ”kontra svim ostalim zemljama EU”.

– Vrlo je teško komentarisati to da li EU iskreno želi ili ne želi BiH, odnosno region zapadnog Balkana u svom članstvu. Prije mislim da su u Briselu razočarani time što već godinama u BiH nema ispunjenja nekih osnovnih uslova. Ako su navedeni uslovi već toliko jednostavni, hajde da ih ispunimo zbog nas samih, a onda možemo komentarisati da li nas neko želi ili ne. Ako ne ispunjavamo ni osnovne uslove, a uzimamo desetine miliona evra pomoći iz EU, nerealno je očekivati da nas tamo neko želi – zaključuje Aćimović.

Komentar