Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Vraćaju dug pjesniku: Natpisi u Trebinju sa rukopisom velikog Dučića

Trebinje je počelo projekat unifikacije reklamnih i drugih javnih oznaka na području grada, koje obuhvataju znakove turističke signalizacije, reklame na radnjama i table sa imenima ulica i kućnim  brojevima.

Šarenilo reklama i tabli, koje narušava izgled grada, biće zamjenjeno novim oznakama autentičnog, ambijentalno primjerenijeg i standardizovanog dizajna. Gradska uprava je raspisala konkurs za izradu idejnog rešenja, koji će biti otvoren tri mjeseca, da bi zainteresovani dizajneri imali dovoljno vremena da osmisle i ponude kvalitetne prijedloge.

Natpisi na tablama biće autentično trebinjski, jer je predviđeno i dizajniranje posebne vrste slova za javne oznake, a za šta je kao obrazac odabran rukopis najznamenitijeg Trebinjca, pjesnika Jovana Dučića, iz njegovih originalnih bilješki.

Ovo će biti još jedan način da se grad oduži pjesniku koji je svojim poklonima uveliko zaslužan za današnji izgled užeg gradskog jezgra Trebinja.

U trebinjskom Odjeljenju za prostorno uređenje navode da je projekat unifikacije javnih oznaka svojevrsna obaveza grada prema vlastitom kulturno-istorijskom i arhitektonskom nasljeđu, koji će donijeti značajnu promjenu.

Reklame prilagođene ambijentu

Istorijsko gradsko područje Trebinja proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH, a jedna od mjera zaštite navodi da reklame, oglasi i druge javne oznake trebaju biti prilagođeni ambijentu i postavljeni na način da neće ugroziti vizure i zaklanjati objekte.

– Projektom su obuhvaćeni znakovi turističke signalizacije, reklamna tijela, table ulica i kućnih brojeva. Cilj izrade idejnog rješenja je standardizacija ovih vizuelnih elemenata. Кonkursom se predviđa i digitalizacija rukopisa uglednog pjesnika Jovana Dučića, na bazi originalnih rukopisa, koji bi bio autentičan element na svim tim objektima i svojevrstan zaštitni znak u stvaranju jednog novog vizuelnog identiteta našega grada. Želimo da na ovaj originalan način promovišemo i upotrebu ćiriličnog pisma – pojasnila je Slađana Prcović iz odjeljenja za prostorno uređenje.

Standardizovanje predviđa tri različita tipa javnih oznaka, prema kulturno-istorijskim specifičnostima prostornih cjelina na kojima će se nalaziti. 

– U Trebinju se na prvi pogled izdvajaju prostorne cjeline različitih arhitektonskih izraza, koje smo programom konkursa razvrstali u tri zone. To su cjelina iz turskog perioda, koju čini, uglavnom, prostor unutar zidina Starog grada, zatim ona iz austrougarskog perioda, koju čine javne površine i većina javnih objekata u centralnoj zoni, te prostorna cjelina ostalog urbanog područja, uglavnom s naseljima nastalim nakon Drugog svjetskog rata. Osnovni zadatak je da rješenja moraju biti prepoznatljiva i prihvaćena od građana i posjetilaca s aspekta kulturno-istorijske specifičnosti samog mjesta. Obaveza učesnika konkursa je poštovanje ambijentalnog karaktera i sagledavanje planiranih rješenja u širem kontekstu – navodi Prcović.

U početnoj fazi projektom će bile obuhvaćene uže gradske zone.

TROŠKOVI ZAMJENE

U Odjeljenju za urbanizam navode da će se voditi računa i o tome da se vlasnicima radnji obezbijedi dovoljno vremena za zamjenu svojih reklama, nađu načini subvecionisanja troškova zamjene, te da usvojena rešenja budu funkcionalna i u pogledu reklamnih potreba vlasnika objekata.

Konkursom je predviđena i obaveza usklađivanja prostora za brendirani logotip sa kompozicijom kompletnog dizajna reklame na radnjama.

srpskainfo.com