Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

VRIJEDNO NALAZIŠTE KOD BILEĆE Prilikom obnove stare crkve pronađeni grobovi i skeletni ostaci stari više vijekova (FOTO)

Prilikom radova na obnovi Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu kod Bileće, koja je nacionalni spomenik BiH, pronađeni su grobovi i skeletni ostaci pravoslavnog stanovništva ovog kraja stari više vijekova, rekla je arheolog Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Ljiljana Vrućinić.

Vrućinićeva je novinarima izjavila da je obnova počela krajem maja, a da se trenutno vrši iskopavanje kanala oko crkve da bi se sanirala vlaga.

Ona je istakla da je ova crkva značajna jer ima aspekt starosti i autentičnosti, a pisani podaci govore da potiče iz 14. vijeka.

Sveštenik Aleksandar Grčić rekao je novinarima da se trenutno rade otkopavanja do nivoa poda da bi se zaštitili temelji i crkva.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Radi se sve po projektu, mijenjaju se krovne ploče, moraju se osigurati temelji i pod, a najvjerovatnije u jugozapadnom ćošku crkve imamo neku pećinu, tu je došlo do pucanja – rekao je Grčić.

On je napomenuo da je obnova crkve počela krajem maja, da je riječ o projektu vrijednom oko 50.000 KM, koji je zbog novonastalih poskupljenja dostigao mnogo veću cifru.

Grčić ističe da u obnovi crkve pomažu vjernici, a pomoć je stigla i od Republičkog sekretarijata za vjere ali i Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu Srpske.

Komentar